We starten onze wandeling vandaag om 10.20 uur bij de kaartjesautomaat op station Muiderpoort en lopen langs de rand van buitendijks Amsterdam, waar heel veel water en bruggen te vinden zijn. Om bij het museum te komen steken we onderweg het Lozingskanaal over.
Via de Domselaarstraat, het Oetewalerpad en de Pontanusstraat lopen we in 12 minuten (= 1 kilometer) naar het even verderop gelegen Suriname museum (Zeeburgerdijk 19 – 21.) Het museum gaat al om 10.00 uur open dus kunnen we lekker vroeg naar binnen. Daarmee zijn we de grote drukte voor.
Suriname Museum
Vanuit een grote behoefte uit de Surinaamse gemeenschap naar een exclusieve plek waar de Surinaamse geschiedenis, haar cultureel erfgoed, de bevolking en de nauwe band met Nederland verteld wordt, is in 2021 de knoop doorgehakt om het Suriname Museum op te richten.
Het Suriname Museum is in 2024 officieel geopend. Het is een museum voor alle Nederlanders en wil een grote kloof in ons nationale geheugen overbruggen door zich te focussen op meer dan 350 jaar geschiedenis over: de oorspronkelijke bewoners, slavernij, kolonialisme, marrons, de schatkamers van de jungle, de Chinese/Javaanse/Hindoestaanse en andere migraties, Suriname en Surinamers in WO2, Surinaamse helden en iconen en de bijdragen van Surinamers in Nederland.
Het Suriname Museum is een plek waar alle Nederlanders en bezoekers van over de hele wereld kunnen leren over de rijkdom en diversiteit van Suriname hoe het heeft bijgedragen aan het vormen van Nederland.
De begane grond en de eerste verdieping bevat de kerntentoonstelling 350 jaar Surinaams-Nederlandse geschiedenis. Een uitgebreide vaste kerntentoonstelling voorzien van bijzondere voorwerpen waarin de bezoeker via multi-sensorische waarnemingen, 350 jaar Surinaams-Nederlandse geschiedenis kan ervaren.
De tuin van het museum biedt ruimte aan het museumcafé. In het Museumcafé kun je kennismaken met specifieke gerechten uit de brede Surinaamse keuken, naast de gangbare Grand Café producten (waarschijnlijk in de vorm van een buffet).
Hier gaan we rond lunchtijd, ca. 12.30 uur zeker gebruik van maken Je boterhammen voor vandaag kunnen dus thuisblijven!
Na deze lekkere lunch, ommenabij 13.30 uur verlaten we het museum weer en lopen we 200 meter verder over de oude zeedijk voor een kortstondig bezoek aan oude korenmolen de Gooyer en brouwerij ’t IJ. Als het er niet te druk is en het weer & de tijd het toelaten kunnen we misschien nog wat gebruiken op het terras van brouwerij ’t IJ, Funenkade 7, open van 12.00 tot 22.00 uur.
De Gooyer (Amsterdam) - Wikipedia
https://www.brouwerijhetij.nl/
Na 3,2 km = 40 minuten lopen, zo tegen de klok van 14.30 uur bereiken we dan het mooie oude Gemeenlandshuis, gelegen aan de Diemerzeedijk 27. Hier verblijven we tot sluitingstijd = 16.00 uur.
https://www.hendrickdekeyser.nl/museumbezoek/gemeenlandshuis-amsterdam
In 1727 verrees het gebouw op de plaats van de oude herberg 'Daar de jager uithangt', waar al sinds 1609 door het hoogheemraadschap werd vergaderd. In het Gemeenlandshuis, dat vrij uitzicht had op de Zuiderzee, kon het bestuur van het waterschap in stijl vergaderen en bijeenkomen.
Lees hieronder meer over de historie van de oude Diemerzeedijk:
https://oh.nl/verhaal/met-rembrandt-uitwaaien-op-de-diemerzeedijk
Bijna 275 jaar was het gemeenlandshuis het statige onderkomen van het 'Hoogheemraadschap van den Zeeburg en Diemerdijk' en haar rechtsopvolgers. Dit waterschap beheerde de dijk van de Zuiderzee tussen Amsterdam en Muiden. Deze raad bestond toentertijd veelal uit leden en hun nazaten die (eerder) sterke banden hadden met de VOC, zie hieronder.
Dirck van Oss, stamvader VOC-mentaliteit - ONH
Wij gaan de zalen ontdekken waar de hoogheemraden en dijkgraaf vergaderden & dineerden en maken een wandeling door de prachtige tuin.
Stucwerk
Voor de bouw en afwerking van het pand werden vooraanstaande ambachtslieden aangetrokken. Het Gemeenlandshuis heeft een grote hal met prachtig stucwerk. Het werd in Lodewijk XIV-stijl gemaakt door de stucwerker Christiaan Wittenbeeker. Kijk omhoog en ontdek Neptunus in zijn voertuig omringd door de vier windrichtingen.
Tegeltableau
In het Gemeenlandshuis bevindt zich ook een bijzonder 17de-eeuws tegeltableau afkomstig van de gevel van het woonhuis van de Amsterdamse plateelbakker Haye Esdré. Dit door hemzelf vervaardigde plateau kwam later in het bezit van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap en hangt sinds 2016 in het Gemeenlandhuis. De voorstelling is geïnspireerd op een prent van de zeeslag bij Duins (1639).
Het Gemeenlandshuis opent haar deuren slechts 1 x per maand voor bezoekers en wel op de eerste zondag van de maand.
Vanwege deze groepsreservering hoeven jullie zelf geen ticket aan re schaffen. Ik krijg namelijk een groepsnota toegestuurd van de Hendrik de Keijserstichting. Zodra ik deze binnen heb stuur ik jullie een berichtje met daarin het verzoek om het individuele entreegeld van het museum naar mijn rekeningnummer te storten.
Na afloop van ons bezoek aan dit bijzondere museumhuis lopen we met elkaar om 16.00 uur in een kleine 40 minuten (3,2 km) via het mooie Diemerpark, de aangrenzende jachthaven over de oude Diemerzeedijk via de Nesciobrug (2013) naar het even verderop gelegen café restaurant Polder, gelegen aan het Scienspark 201, waar we wat gaan drinken en de mogelijkheid bestaat een heerlijke kaasfondue te bestellen!
Vanaf restaurant Polder is het een kleine 10 minuten lopen = (700 meter lopen) naar NS station Science Park waar een ieder na afloop van het gezellige etentje weer zijnsweegs kan gaan.
Mocht je ook zin hebben in een lekkere kaasfondue (of iets anders van de menukaart), laat me dit dan zo snel mogelijk weten ajb. Dan reserveer ik een plaatsje aan tafel voor je, heel gezellig!
Reacties
Hallo Marja, Esther en Ineke,
Dankjulliewel voor je vroegtijdige aanmelding voor het etentje bij (kaasfondue)restaurant Polder 👍🧀🧀🧀😋🤗.
Het is immers maar zó weer februari 2025 en voor de kaasfondue willen ze daar graag ruim van tevoren onze reservering binnen hebben.
https://www.cafe-restaurantpolder.nl/
Ik ben zelf ook dol op kaasfondue🧉👍 , vooral met een glaasje witte wijn erbij 🥂🍾. Ben dan ook heel blij dat dit - dichtbij onze route gelegen - restaurant zo mooi in het programma van die dag past.
We houden contact, tot gauw ziens in het mooie Mokum!
Hartelijke groeten,
Corine