LET OP: Dit is de verschoven activiteit huize Bartolotti en niet te boeken voor nieuwe deelnemers.
Met ons reeds geboekte ticket van zondag 31 maart jongstleden gaan we deze dag alsnog om 10.30 uur naar binnen bij Huize Bartolotti.
De volgende 10 deelnemers hebben zich reeds aangemeld voor huize Bartolotti en gaan om die reden zonder tegenbericht mee met deze verschoven activiteit: NataschaK, Reint, Kimsay, Joost, IngeV, Zonnetje, EsterK, PeterV, Fred68 en Sophia.
Na de lekkere koffie bij Starbuycks, gelegen op de 1e verdieping aan het Stationsplein 17C = in de oude monumentale wachtruimte van CS Amsterdam, starten we - net als op 1e Paasdag - met een wandeling van 20 minuten door de binnenstad, nu naar de Herengracht 170 voor ons eerste bezoek aldaar: het mooie pareltje: huize Bartolotti!
Dit fraaie dubbele grachtenpand werd omstreeks 1620 gebouwd in opdracht van de schatrijke bankier-koopman Willem Bartolotti van den Heuvel. Het koopmanshuis werd hoogstwaarschijnlijk gebouwd naar een ontwerp van de Amsterdamse stadssteenhouwer Hendrick de Keyser.
De gevel is overdadig versierd met ornamenten als siervazen, balusters, medaillons en fantasierijk beeldhouwwerk. Het huis staat met een dubbele knik in een bocht van de Herengracht, precies in de as van de Driekoningenstraat. Zo kun je vanaf beide kanten van de gracht en vanuit de Driekoningenstraat de voorgevel van het huis prachtig zien.
Bij de bouw was Huis Bartolotti één van de grootste koopmanshuizen in de stad. Toch was het de walvisreder Jan van Tarelink niet genoeg. Hij liet halverwege de 18de eeuw een enorm achterhuis aanbouwen met als hoogtepunt de grote zaal in rococostijl. Deze zaal is heel bijzonder. Je stapt er zo een sprookje binnen en waant je Assepoester op het bal. Vergeet je muiltjes niet! En vergeet vooral niet om omhoog te kijken: het stucwerk behoort tot het beste voorbeeld van rococo in Nederland. Het is heel knap hoe de vakman van toen in heel weinig reliëf zoveel verschillende voorstellingen heeft gemaakt.
Ons bezoek duurt ongeveer 2 uur. In de prijs van het ticket zit ook een heerlijk kopje koffie met zelfgebakken koek, welke geserveerd worden door vriendelijke vrijwilligers in de monumentale keuken van het pand. Huis Bartolotti | Bezoek de mooiste historische huizen (hendrickdekeyser.nl)
Na ons bezoek aan dit bijzondere pand, zo rond 12.30 uur lopen we met elkaar in 10 minuten naar brasserie De Roode Leeuw, gelegen aan het Damrak 93-94, alwaar we rond 12.45 uur opnieuw gezellig, lekker en zeer betaalbaar gaan lunchen met elkaar.
Brasserie De Roode Leeuw | bruisende Damrak | Restaurant De Roode Leeuw
Ommenabij 14.00 uur pakken we onze biezen weer op en lopen we in 25 minuten richting het Jordaanmuseum, een openbare ruimte in de buurt van de Willemstraat 22.
Onze bezielende gids Mieke Krijger kijkt naar ons uit om 14.30 uur voor een bijzondere wandeling door de oude gangen van de voormalige Jordaan. Onderstaande tekst komt uit een plaatselijk nieuwsblad en geeft een stukje achtergrondinformatie:
Persbericht
In de Jordaan is een tentoonstelling in de openbare ruimte gaande over de ‘gangen’ aan de Willemsstraat. Drijvende kracht achter het project is Mieke Krijger. “Bezoekers verbazen zich over de rijkdom aan verhalen uit de wijk.”
https://jordaanmuseum.nl/activiteiten/gangen-wandelingen/
In de jaren 80 van de vorige eeuw kwam Mieke Krijger in de Willemsstraat wonen. Zij studeerde psychologie, later sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en raakte betrokken bij het buurtcomité Vinkenstraat. Dat comité verzette zich tegen het verval en de leegloop van hun buurt. Tante Bep en ome Piet, die bekend stonden om hun lik-op-stuk-humor, namen het voortouw.
Voor haar studie maakte ze een documentaire en een tentoonstelling. De tentoonstelling trok enorm veel publiek.” Gangen en forten Mieke Krijger” zet zich sindsdien in om het erfgoed in de Jordaan in herinnering te houden. Zij schreef het plan voor het Gangen Project, verzamelde foto’s, plattegronden en dook de archieven in om een beeld te kunnen schetsen van het gangenstelsel aan de Willemsstraat tussen de nummers 22 en 110.
Geschiedenis van de Jordaan
Al vanaf het begin van de 17e eeuw waren in de Jordaan, achter de gevelwanden, gangen met aangrenzende panden die “forten”” werden genoemd. Generatie na generatie leefden Jordanezen in die forten. Rond 1900 woonde tussen Willemsstraat 22 en 110 zelfs 82 procent van de bewoners in die inpandige huizen.
Voor het Gangen Project zijn in de stoep hardstenen tegels aangebracht, die de plek markeren waar de ingang van de gang ooit was. Op elke tegel is informatie te lezen over de betreffende gang. Zoals Het Klooster, de Lange Sieuwertsgang of De Wijde Gang. Een groot paneel biedt extra informatie.
Opmerkelijk is dat 35 procent van de gangen in de Noord-Jordaan vernoemd zijn naar ambachten die er begin 17e eeuw werden uitgeoefend: Sleepersgang, Hoefijzersgang, Bakkersgang, Naaldenmakersgang, Blauwe Kuipersgang.
Bij de Jordaens Gang, Lindengracht 82-84 en de Willemsstraat 22 bieden QR-codes toegang tot achtergrondinformatie. De geïnterviewde Jordanezen vertellen over hun leven, over het gezin waarin zij opgroeiden, de armoede, hun werk en over markante personen uit de wijk. Dankzij die verhalen weten we meer over het leven in de Jordaan van de 19e eeuw.
Veel mannen werkten in de havens als sjouwer met losse arbeidscontracten. Gehuwde vrouwen verdienden geld als garnalenpelster, met aardappelen schillen of stonden op de markt. De mensen waren afhankelijk van elkaar. Een scheiding tussen het leven binnenshuis en op straat, tussen privé en openbaar, was er nauwelijks. Bewoners wisten veel van elkaar.”
Op 29 mei 2022 bezocht een groepje Aktivo'ers de koloniën van de Weldadigheid in Veenhuizen, waar veel Jordanezen naar toe werden gestuurd. Zie ook het bericht hieronder:
JORDANEZEN OPGEZONDEN NAAR VEENHUIZEN
De thuissituatie
Een op de 16 Nederlanders heeft voorouders die in de Koloniën van Weldadigheid in Drenthe hebben gezeten.
De negentiende eeuw staat te boek als het paupertijdperk. Die eeuw vertelt het verhaal van ‘de continue worsteling met armoede, landloperij en dakloosheid’.
Wij vertellen het verhaal over de thuissituatie van ‘het volk bij den weg’, van die bewoners van de Jordaan wier leven werd getekend door een verblijf in Veenhuizen.
Na het napoleontische tijdperk was ook het eens zo welvarende Nederland zwaar gehavend. In vergelijking met veel Europese landen was Nederland rijk, maar het kapitaal was hier “lui”. Het opgebouwde vermogen werd pas productief aangewend toen het de opkomende industrie elders te duchten had.
Velen ontvluchtten de stad Amsterdam en gingen zwerven. ‘Landlopers’ werden opgepakt en ‘opgezonden’ naar De Koloniën van Weldadigheid, ook wezen en te vondeling gelegde kinderen.
Deze speciale gangenwandeling duurt van 14.30 tot 16.30 uur.
Na afloop gaan we als er tijd over is nog even de echte sfeer van de Jordaan proeven bij café Lowietje, gelegen aan de Derde Goudsbloemdwarsstraat 2; https://www.cafelowietje.nl (= 650 meter verderop gelegen) alvorens we onze wandeling door de stad terug vervolgen naar restaurant Sea Palace, de grootste drijvende Chinees van Europa (= 25 minuten lopen), gelegen aan de Oosterdokskade 8.
Een eerdere ervaring leerde ons dat ze daar een heel goede keuken hebben en heerlijk vers eten bereiden. Hier wil ik om 17.30 uur een tafel bespreken voor de liefhebbers.
Wil je nu ook mee uiteten bij Seapalace na afloop van deze mooie dag in Amsterdam, laat me dit dan z.s.m. weten ajb. Het is namelijk erg druk bij restaurant Seapalace dus als je me uiterlijk 3 weken van tevoren een berichtje stuurt gaat het helemaal goedkomen.
Reacties
Hallo allemaal,
We zijn iets eerder klaar met de audiotour en wachten binnen bij de voordeur van huize Bartolotti.
Groetjes,
Corine
Beste allen,
Hierbij een laatste update over ons aanstaande uitje Amsterdam. Na het bezoek aan huize Bartolotti en de lunch bij De Roode Leeuw lopen we gezamenlijk naar de openbare ruimte van het Jordaanmuseum aan de Willemsstraat 22, waar ex-onderzoekster Mieke Krijger ons 2 uur lang meeneemt op haar gangenwandeling door de voormalige Jordaan (van 14.30 tot 16.30 uur).
https://jordaanmuseum.nl/activiteiten/gangen-wandelingen/
In tegenstelling tot wat ik eerder schreef kan een ieder zelf contant 12,50 afrekenen met Mieke. Zorg er dus voor dat je 12,50 Euro gepast bij je hebt die dag. Ook voor het etentje bij Sea Palace is het handig om over contant geld te beschikken om zo de gezamenlijke rekening te kunnen voldoen.
Bij lunchrestaurant de Roode Leeuw kan gelukkig wel apart en via de pin afgerekend worden.
Heel graag tot ziens zondag aanstaande in het mooie Amsterdam van Johnny Jordaan. We gaan er weer een heel gezellig dagje van maken met elkaar.
https://youtu.be/3p7BijO0Cv4?si=2eu_PvTtTIbCmnex
Hartelijke groet,
Corine
Beste allen,
De tafelreservering bij Seapalace, Oosterdokskade 8 in Amsterdam heb ik binnengekregen. We zijn van harte welkom om 17.30 uur. Eerder genoemde 9 personen (IngeV, Sophia, Reint, NataschaK, Joost, PeterV, MarjaM, EstherK en ondergetekende) hebben aangegeven graag mee te gaan naar deze goede drijvende Chinees.
Het diner wordt volgens het shared dining principe geserveerd.
Alles wat we bestellen delen we met elkaar aan tafel. Dit geeft ons de mogelijkheid de verschillende smaken van China te proeven en zorgt voor een gezellige en informele sfeer. De rekening delen we vervolgens ook met elkaar; dat kan nu eenmaal niet anders.
Wat ons de vorige keer bij het afrekenen opviel is dat we niet duurder uitwaren dan bij een doorsnee etentje in de stad dat je apart afrekent. We gaan er met elkaar weer een heel gezellige & mooie lange dag van maken!
Heel graag tot ziens op zondag 9 juni as in het mooie Mokum van Zwarte Riek met haar wiegie als stijfselkissie in de Jordaan 🎶🎶🎶
https://muzikum.eu/nl/rika-jansen-zwarte-riek/mn-wieggie-was-een-st...
Hartelijke groet,
Corine
Hai Sophia, Inge, Esther, Peter en Joost,
Hartelijk dank voor jullie snelle reactie op mijn reservering aangaande Seapalace.
https://seapalace.nl/
Marja uit Almere, Natascha en Reint gaven eerder ook aan mee te willen naar de drijvende Chinees op het IJ dus ga ik één deze dagen de reservering plaatsen voor 9 personen, heel gezellig.
Het eten bij deze Chinees is totaal anders en niet te vergelijken met de formule van de traditionele Chinees-Indische restaurants in Nederland zagen we de laatste keer.
Zo kies je met bijvoorbeeld 3 personen op een groot scherm/tablet 2 (flinke) menu's uit. Deze bestelling plaats je (eventueel met behulp van een vriendelijke medewerker) vervolgens op dezelfde tablet. Even later komt dan de rijdende robot langs met je bestelling, waar nodig ondersteunt door een medewerker.
Het is wel even wennen maar ook heel leuk om een keer mee te maken. Tevens is het belangrijk om met elkaar gelijktijdig de bestelling te plaatsen.
Zo had Koob de vorige keer (te vroeg!) in zijn eentje een bestelling geplaatst en kreeg hij kort daarna al een behoorlijk menu (1,5 portie) voorgeschoteld. De rest van de groep had het eten later besteld dus wachtte Koob geduldig tot iedereen te eten had.
In de tussentijd was het eten van Koob wel aardig koud geworden. Om die reden kreeg hij (zonder iets daarover te zeggen) binnen zeer korte tijd een nieuw menu aangeboden van de wat oudere serveerster (was waarschijnlijk de moeder van de Chinese ondernemer); een heel attent gebaar!
Als je het systeem van werken kent in dit bijzondere Aziatische restaurant komt het geheel wat minder chaotisch/hectisch over op je en kun je volop van het lekkere eten en de Oosterse sfeer genieten. Vandaar deze extra uitleg.
Heel graag tot ziens allemaal op zondag 9 juni aanstaande in het mooie Mokum, heel gezellig!
Hartelijke groet,
Corine 🤗🌺👍🥗🍽️🍷🍹
Ik eet ook graag mee
Hoi Corine. Ik ga 9 juni mee naar Sea Palace.
Beste allen,
Binnen enkele dagen ga ik een tafel reserveren bij de drijvende Chinees Seapalace. Het kan er aardig druk zijn maar desondanks blijft het personeel heel attent en is het eten er erg lekker (vers!) weten we nog van ons laatste bezoek aan dit restaurant (was na mijn uitje "Het Schip" op zondag 10 maart jl.)
Mocht je (weer) mee willen uiteten bij Seapalace, laat me dit dan zo spoedig mogelijk weten zodat ik tijdig een tafel kan reserveren.
Bedankt alvast & heel gezellig dat je erbij bent👍🤗🥗🍽️🍷🍹🍾.
Hartelijke groet,
Corine
Corine,
Kan ik nog mee uit eten?
Hallo Margret,
Bedankt voor je bericht.
Ik kan ondertussen niet meer op zondag 9 juni.
Zal dat even bij de activiteit melden.
Groetjes,
Els
Hallo Corine
Ik heb geen ticket. Els persoonlijk bericht gisteren gestuurd.
Groetjes Margret