Vanmiddag bezoeken wij het kaas- en biermuseum, voordat wij een museum in duiken gaan wij eerst een kop koffie en/of thee drinken.
Vanuit het Hollands kaasmuseum, kijkt men sinds 1983 uit over het wereldberoemde Waagplein.
Bovenin het monumentale waaggebouw, bevindt zich het Hollands kaasmuseum.
Hier staan de twee bekendste kazen uit Nederland centraal: de kleine ronde Edammer en de grote platte Goudse kaas.
De collectie bestaat uit historische objecten van Stichting Hollands Zuivelarchief, schilderijen over bereiding van kaas, handel & het leven op het platteland.
Meer info: www.kaasmuseum.nl
De laatste jaren is het aantal kleine, ambachtelijke brouwers in Nederland enorm gegroeid. In 2016 zijn er bijna 400 geregistreerde brouwers. Daarnaast is er nog een onbekend aantal hobbybrouwers, die op kleine schaal bier voor eigen gebruik brouwen. Deze kleine brouwers leggen zich veelal toe op het brouwen van traditionele bieren en ontwikkelen ook nieuwe biersoorten.
Lang niet alle kleine brouwers hebben een eigen brouwinstallatie. Vaak huren zij ketels bij collega-brouwers. Zulke brouwers worden wel „huurbrouwers” genoemd. Uit de contacten tussen de kleine brouwers ontstaan vaak weer bijzondere samenwerkingen. Al deze ontwikkelingen hebben de Nederlandse biercultuur sterk veranderd. Er zijn nu duizenden Nederlandse bieren op de markt met elk een eigen smaak.
Lang niet alle kleine brouwers hebben een eigen brouwinstallatie. Vaak huren zij ketels bij collega-brouwers. Zulke brouwers worden wel „huurbrouwers” genoemd. Uit de contacten tussen de kleine brouwers ontstaan vaak weer bijzondere samenwerkingen. Al deze ontwikkelingen hebben de Nederlandse biercultuur sterk veranderd. Er zijn nu duizenden Nederlandse bieren op de markt met elk een eigen smaak.
Meer info: www.biermuseum.nl
Reacties