We starten vandaag met een rondleiding door het Tabaksteeltmuseum, verzorgd door een enthousiaste vrijwilliger.
Het Tabaksteeltmuseum is in 1984 geopend als Historisch Museum Amerongen met als hoofdthema ‘Tabaksteelt’. In 2009 is het museum, na een grondige restauratie van de tabaksschuur waarin het is gevestigd, geheel heringericht als tabaksteeltmuseum. Het Tabaksteeltmuseum laat het verleden van de tabaksteelt in Amerongen en omgeving herleven. Het museum geeft de bezoeker een beeld van de groei, het drogen en het verwerken van de tabak in Amerongen en omgeving.
Na het zien van een film over de afkomst van de tabak en de medicinale werking ervan (Christoffel Colombus zag Indianen roken op tabaksbladeren in Zuid-Amerika. Hierdoor kwam hij op het lumineuze idee de tabaksplant mee te nemen naar Europa..) toont de vrijwilliger ons diverse tabaksplanten in de tuinen van het museum.
Na ons bezoek aan het tabaksteeltmuseum, zo rond de klok van 12.30 uur maken we een mooie wandeling van 2 km langs diverse bezienswaardigheden door oud-Amerongen, de zogenaamde Tabaksbladroute.
Tabaksbladroute-web.pdf (amerongeninspireert.nl)
Via deze afwisselende route komen we zo rond de klok van 13.15 uur aan bij ons gezellige lunchadres, het centraal gelegen oude hotel-restaurant Buitenlust. https://www.buitenlust-amerongen.nl/ Burg. Jhr. H v.d. Boschstraat 13, 3958 CA Amerongen. Hier gaan we met elkaar een lekkere lunch gebruiken.
Na de lunch lopen we naar kasteel Amerongen gelegen aan de Drostestraat 12 - 20, waar een bijzondere expositie wordt gehouden over het Rampjaar 1672. We boeken online een ticket om 14.30 uur. Hier blijven we tot sluitingstijd = 17.00 uur.
https://www.kasteelamerongen.nl/
Nu te zien in Kasteel Amerongen: "Goet en Bloet" - Strijdvaardige familie verliest kasteel in rampjaar 1672.
In 2022 is het precies 350 jaar geleden dat het Rampjaar (1672 – 1673) plaatsvond. Het 'rampjaar' 1672 geldt nog altijd als een dieptepunt in de Nederlandse geschiedenis. De gebeurtenissen van dat jaar waren zo traumatisch dat ze werden samengevat in de woorden 'redeloos, radeloos, reddeloos'een uitdrukking die we nog steeds kennen. In 1672 was het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos...Maar wat gebeurde er nu precies? De Republiek werd aangevallen, De Fransen bezetten de helft van het land, de gebroeders De Witt werden vermoord en Wilhelm III werd tot stadhouder uitgeroepen...
Om het Rampjaar te herdenken is tot en met 26 maart 2023 een gloednieuwe expositie te zien in Kasteel Amerongen: Goet en Bloet. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal vanuit het oogpunt van de familie van Reede: Een invloedrijk adellijke familie die een cruciale rol heeft gespeeld in deze roerige tijden.
Godard Adriaan van Reede: diplomaat en heer van Amerongen laat zijn have en goed achter om hulptroepen te halen in Berlijn. Zijn zoon, Godard van Reede, die zijn ‘goet en bloet’ op het spel zet door in het leger te strijden tegen de Fransen. En Margaretha Turnor, vrouwe van Amerongen die het Kasteel tot het laatst wil behouden.
Unieke brieven uit deze tijd zijn bewaard gebleven en geven een persoonlijk inkijkje in de beleving van het Rampjaar door de familie van Reede. De expositie op het Kasteel leidt door de verhalen van de familie en toont veerkracht in tijden van ramp.
In het rampjaar 1672 werd de Nederlandse Republiek aangevallen door een machtige vijand: de koning van Frankrijk en zijn drie bondgenoten. Het voortbestaan van de Nederlandse Republiek stond op het spel. Dankzij de Oude Hollandse Waterlinie bleef Holland grotendeels gespaard. Maar van Gelre tot Groningen en van Utrecht tot Brabant werd het land bezet en werden de bewoners mishandeld en uitgeperst. Kasteel Amerongen bevond zich in bezet gebied en kreeg te maken met de wreedheden van de bezetter en een bijzondere vorm van afpersing, de brandschatting.
In 2020 organiseerde het Utrechts Archief een expositie over het rampjaar. Voor deze expositie werkten ze samen met theatergroep Aluin, die verschillende personages speelden, waaronder onze eigen Margaretha Turnor. De expositie moest voortijdig haar deuren sluiten vanwege de coronapandemie. Ze hebben er toen voor gekozen om de verschillende personages een eigen podcast te geven. Luister hieronder naar de podcast van Margaretha Turnor.
Het Utrechts Archief - Het Rampjaar on Apple Podcasts
In de zaal staan zaalgidsen paraat waaraan je zo nodig nog dingen kunt vragen.
De geschiedenis van de tuin
Niet alleen het Huis, maar ook de tuin heeft een rijke geschiedenis. De tuin maakt deel uit van het historische ensemble en beslaat tien hectare. De tuin vertelt vier eeuwen tuingeschiedenis. De historische tuin bestaat uit verschillende onderdelen: de bloementuin, de moestuin, de boomgaard en het bospark. De geschiedenis van de tuin gaat ver terug en de tuin heeft verschillende uiterlijke kenmerken en functies gehad.
Nadat in 1673 de Fransen het kasteel verwoesten, werd onder leiding van Margaretha Turnor een nieuw Huys op de oude fundamenten herbouwd (met behulp van de belastingbetaler!)
De tuin werd in rechte vakken verdeeld met elk een eigen invulling: een moestuin, een boomgaard en een bosgebied. In deze periode werd ook een nieuwe buitengracht gegraven en een Bastion aangelegd. In de achttiende eeuw eeuw krijgt de tuin een meer Barokke architectuur met symmetrisch aangelegde arabesk-patronen, Buxus broderies en een structuur van paden, die als zichtlijnen fungeren. Vanaf ongeveer 1790 veranderde de tuin in de toen populaire Engelse Landschapstijl. Natuurlijke vormgeving krijgt de overhand en de tuin werd zogezegd ‘vereenvoudigd’. Aan de zuidkant ontstond een landschappelijk parkje met een eenvoudige rondwandeling.
Er valt veel te vertellen over de tuin en zijn historie, maar ook over de tuin vandaag de dag. De kasteeltuin is namelijk nog vol in leven: wekelijks komen de tuinvrijwilligers bijeen om de hele kasteeltuin te onderhouden onder begeleiding van de tuinbaas. Bijzondere soorten peren, appels en bloemen groeien en bloeien in de tuin. Er wordt onder andere Amerongse Appelcider van de appels gemaakt (te koop in de kasteelwinkel) en in het prieeltje liggen de groenten uit de moestuin te koop. De tuin van Kasteel Amerongen kun je dus proeven!
Ter afsluiting van deze mooie dag wil ik zo rond de klok van 17.30 uur gaan uiteten bij de beste Chinees van heel Amerongen namelijk Bamboo City Amerongen, gelegen aan de Overstraat 35 (= 400 meter lopen van de bushalte “Amerongen Dorp”).
Mocht je zin hebben om mee uiteten te gaan naar deze lekkere Chinees, laat me dit dan zo spoedig mogelijk weten want dan reserveer ik een plaatsje voor je aan de tafel, heel gezellig!
Reacties
Hallo Sofia & Henk,
Daarnet heb ik even gebeld met de uitbaatster van pannenkoekrestaurant Sturms. Zij vond de uitbreiding op het laatste moment gelukkig geen probleem en gaat er morgen 2 extra stoelen bijplaatsen zodat we met een groep van 10 personen aan een tafel kunnen zitten tijdens het eten van een overheerlijke pannenkoek, heel gezellig!
Tot ziens morgen in Amerongen, een heel fijn vooruitzicht👍🙋♀️😚!
http://www.pannekoekhuissturms.nl
Hartelijke groeten,
Corine 🧚♀️⚘️
Beste allen,
Ons mooie & gezellige uitje Amerongen komt nu rap naderbij. De zeer vriendelijke gids van het Tabaksmuseum kijkt zondag 5 maart om 11.00 uur naar ons uit. Speciaal voor onze groep opent het museum deze zondag al vroeg in de ochtend haar deuren. Normaliter doet ze deze pas in de middag open.
De rondleiding voor onze groep bedraagt 15,00 Euro. Dit is dus met 15 personen omgerekend 1,00 Euro per persoon. De entree bedraagt daarnaast 3,00 Euro per persoon.
Leg dus alvast 4,00 Euro apart voor dit leuke museum met zijn enthousiaste vrijwilligers!
Daarnet kreeg ik ook de bevestiging binnen van pannenkoekhuis Sturms in Elst, waar ze de lekkerste pannenkoeken van de hele omgeving bakken👍🍴🥮🍷🥂.
Onderstaande 8 personen hebben te kennen gegeven dat ze deze overheerlijke pannenkoeken graag willen uitproberen, te weten: PeterV, Tiny, Jozita, Inge, Joost, Petra, Reint en ondergetekende.
Dat wordt weer ouderwets smullen geblazen in het groene Amerongen👍😋😋 😋😋😋😋😋😋!
Heel graag tot ziens in het mooi gelegen, liefelijke Amerongen🍀!
Hartelijke groeten,
Corine
http://www.pannekoekhuissturms.nl/
Beste allen,
Zoals we al dachten is het centraal gelegen Chinese restaurant Bamboo City helaas tot nader orde gesloten. Om die reden zullen we uitwijken naar het goed bekendstaande pannenkoekrestaurant Sturms, gelegen aan de Elsterstraatweg 13 te Elst.
http://www.pannekoekhuissturms.nl/
Na ons bezoek aan kasteel Amerongen lopen we daar tegen sluitingstijd met elkaar naar toe. Dat is ongeveer 2 km lopen = 25 minuten lopen. De parkeerplaats 'De Groene Entree' ligt halverwege deze wandelroute.
De volgende 7 personen hebben aangegeven mee te willen gaan uiteten na afloop: Inge, Jozita, Petra, Joost, PeterV, Reint en ondergetekende.
Voor deze mensen ga ik zo spoedig mogelijk een tafeltje bij Sturms bestellen, tijdstip 17.30 uur. Staat je naam er nog niet tussen maar wil je wel mee, laat me dit dan per ommegaande weten ajb. Dit om teleurstelling te voorkómen.
Tegenover het pannenkoekrestaurant is op 210 meter afstand bushalte "De Molen" gelegen.
Daar stoppen de volgende bussen:
Lijn 50: Wageningen busstation - station Utrecht Centraal
Lijn 50: Driebergen-Zeist station - station Veenendaal De Klomp
Deze bussen rijden tot laat in de avond ieder half uur heen en weer. Voor meer informatie: https://9292.nl
Tot zover weer even deze berichtgeving. De gids van het Tabaksmuseum ziet om 11.00 uur naar ons uit! We gaan er met elkaar weer een ouderwets gezellig dagje uit van maken in het mooie dorpje Amerongen!
Tot gauw!
Hartelijke groeten,
Corine 🍀🤗
Ha Corine, ook ik heb weer eens niet op zitten letten maar eet ook graag mee.
Groetjes Sophia
Ha Sophia,
Dankjewel voor je aanmelding; heel gezellig en fijn dat je dit alsnog gedaan hebt 👍😊. Omdat er vaak op het laatste moment nog wijzigingen plaatsvinden (zo gaat Willem uit Amersfoort nu mee naar Amerongen in plaats van Erikl) was ik voornemens het pannenkoekrestaurant morgen even te bellen☎️. Je bent dus nog op tijd hoor. Ik zal hun vragen voor jou en Hankoman een extra plaatsje aan de tafel te reserveren, komt helemaal goed👍☺️🍀. We gaan dan met 10 personen uiteten, is een mooi rond getal!
Tot gauw ziens in Amerongen, heel gezellig!
Hartelijke groeten,
Corine 🪷🙋♀️🍀
Beste Henk,
Dankjewel voor je berichtje. Voor de lunch bij het mooi gelegen restaurant Buitenlust hoef je je niet aan te melden want die heb ik al voor iedereen besproken.
Ik zal vanmiddag contact opnemen met restaurant Sturms en vragen of je nog kunt aanschuiven voor een lekkere pannenkoek om 17.30 uur. Zonder tegenbericht mag je er op rekenen dat dat laatste gelukt is.
Tot gauw ziens in het mooie en lommerrijke Amerongen, heel gezellig👍😊.
Hartelijke groeten,
Corine 🙋♀️🍀
hartstikke leuk Corine, ik verheug me er op, op zowel de dag in Amerongen als de herkansing in Amsterdam tzt.
Corine, ik ga ook graag mee uit eten die dag!
Ha Petra, Dankjewel voor je aanmelding bij de Chinees in Amerongen na afloop. Ik ga ze binnenkort (na hun vakantie) even bellen. Dan zal ik gelijk de reservering doorgeven. Jozita en Inge hebben ook aangegeven dat ze graag mee gaan uiteten na afloop, heel gezellig. Je hebt (in tegenstelling tot jouw laatste etentje met Henriette53 bij dat Grill restaurant ) nu gelukkig wel een aardige keus uit diverse vegetarische gerechten bij de Chinees, heel fijn en lekker! We gaan er weer een heel mooie dag in Amerongen van maken met elkaar; fijn dat je er nu weer bij kunt zijn!
De onlangs gehouden culturele wandeling in Amsterdam, die jij wegens ziekte helaas niet kon bijwonen, was heel geslaagd en krijgt zeker een vervolg in het najaar☺️👍.
We houden contact, tot gauw!
Hartelijke groeten,
Corine🧚♀️👍🍀⚘️
Hoi Corine,
Heb zojuist op de link van Bamboo city geklikt, daar krijg ik de melding dat het niet mogelijk is te dineren tot nader bericht?