Vandaag gaan we de stad Zutphen verkennen middels een stadswandeling met gids en een bezoek aan het stedelijk museum.
De gids van het Gilde laat ons graag de mooie plekjes en monumentale gebouwen van de Hanzestad zien, zoals middeleeuwse vestingwerken, kerken en huizen. Zutphen heeft in zijn eeuwenoude centrum de meeste middeleeuwse monumenten van Nederland!
't Vertrekpunt van de wandeling is het stadhuis in Zutphen, gelegen aan het ’s Gravenhof. De start is om 11.00 uur en de wandeling duurt 1,5 uur.
Rond het tijdstip van 12.30 uur gaan we met elkaar lunchen in het mooie, gezellige en stokoude Genietcafé Borro’s hof’, (nu omgebouwd tot restaurant) gelegen aan de Oude Bornhof 55 -57 te Zutphen.
Ter info:
Borro was een kanunnik van de Sint-Walburgiskerk in Zutphen. Kort voor 1320 kocht hij een halve hectare grond met een huis tussen de Zaadmarkt, de latere Bornhovestraat en de Schupstoel.
De geschiedenis van het Bornhof (Borro’s hof) begint met de stichtingsakte van 1320. Toen stelde Borro een testament op, waarin hij zijn huis en de hof vermaakte aan de armen en behoeftigen. Ook liet hij opnemen dat het beheer van huis en hof was opgedragen aan het bestuur van de stad Zutphen en dat het eigendom nooit mocht worden verkocht. Na zijn overlijden trad zijn wilsbeschikking automatisch in werking: onder toezicht van een provisor (bestuurder) gaf het huis eeuwenlang voedsel, kleding, geld en onderdak aan arme Zutphenaren.
Na de lunch bezoeken we rond 14.00 uur tot sluitingstijd (17.00 uur) het
STEDELIJK MUSEUM ZUTPHEN MET EXPOSITIE: KOELE WATEREN, SCHATTEN UIT HET RIJKS: WATER ALS VRIEND EN VIJAND
Het Stedelijk Museum Zutphen is een cultuurhistorisch museum dat de geschiedenis van Zutphen en de Graafschap (de huidige Achterhoek) verzamelt en op originele wijze in beeld brengt. Ontdek ‘Het Verhaal van Zutphen’, een van de oudste steden van Nederland, aan de hand van bijzondere objecten uit de museale, archeologische en archiefcollecties.
Daal af naar de gewelfde middeleeuwse kelder en stap in de roerige geschiedenis van de plek die zich tot de stad Zutphen ontwikkelde. Een belangrijke gebeurtenis in deze ontwikkeling was de aanval door Vikingen in 882, die als een crimescene getoond wordt.
Tijdens een wandeling door de tijd, wisselen hoogtepunten en dieptepunten elkaar af zoals de Hanzetijd – die Zutphen de bijnaam ‘De Rijkste’ bezorgde – en de gewelddadige Tachtigjarige Oorlog.
De pracht en praal van de Gelderse adel wordt getoond, waaronder het beroemde ‘Zutphens Zilver’, maar ook de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog.
Opvallend zijn de objecten die tot de oudste van Nederland behoren, zoals het ‘oudste horloge’ (de Zutphense kwadrant uit 1300), het ‘oudste stripverhaal’ (de Maan- en klaagbrief uit 1493) en de ‘oudste foto’ uit 1839.
EXPOSITIE: KOELE WATEREN
Van 29 februari t/m 21 juni 2020 is de tentoonstelling Koele Wateren te zien in het Stedelijk Museum Zutphen. De tentoonstelling is een oogstrelende selectie van veertig schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum. Vier eeuwen kunst met water in de hoofdrol als vriend én vijand. Daarnaast wordt in de tentoonstelling een link gelegd met de toekomst. Wat gebeurt er als de zeespiegel 6 meter stijgt en hoe ziet Nederland er over 200 jaar uit?
Water als vriend én vijand
Van de vier elementen – aarde, water, lucht, en vuur – is het element water het meest kenmerkend voor Nederland. Nederland ligt in de laagste delta ter wereld. De grote rivieren, de ligging aan zee en 18.000 km dijken die het water moeten keren bepalen het Nederlandse landschap. Water is zowel vriend als vijand.
De Nederlanders verdienen er hun brood mee. Ze hebben er oorlogen op uitgevochten, maar moeten zich er ook tegen beschermen. Schilders hebben het water door de eeuwen heen op vele manieren vastgelegd. Oneindig is ook het aantal Nederlandse gezegdes en spreekwoorden dat met water en scheepvaart samenhangt.
Verborgen parels
De collectiebeheerders van de vijf musea hebben voor Koele Wateren in de collectie van het Rijksmuseum gezocht naar verborgen parels waar het water letterlijk vanaf druipt. Zo zijn relatief onbekende werken te zien van bekende schilders als Jan van Goyen, Salomon van Ruysdael, Hendrik Willem Mesdag, Jacob Maris en Isaac Israëls. De geselecteerde werken dateren uit de 17e, 18e en 19e eeuw.
Publicatie en animatiefilms
De tentoonstelling wordt vergezeld van een publicatie. Voor Koele Wateren schreef professor dr. James Kennedy (hoogleraar moderne Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht) het essay over water en de Nederlandse identiteit. Vanzelfsprekend zijn in de publicatie alle getoonde werken te zien, waarvan vele met prachtige gedichten.
De samenwerkende musea kijken bij Koele Wateren niet alleen achteruit, maar ook vooruit. Zij hebben LOLA Landscape Architects uit Rotterdam gevraagd wat een zeespiegelstijging van 6 meter voor gevolgen kan hebben. Het resultaat is een heel nieuwe kaart van Nederland, waarbij West-Nederland grotendeels onder water staat. Dit betekent dat Nederland moet omdenken. Metropolisfilm uit Utrecht visualiseerde voor elke stad de kansen en bedreigingen.
Film ‘Zutphen HanzeCity’
De films beginnen steeds met een duik in het verleden en zoomen daarna in op de toekomst. Vijf inwoners uit de vijf steden acteren als verslaggever over tweehonderd jaar. Eric-Jan Pleijster, directeur van LOLA, vertelt het hele verhaal. Zo is Koele Wateren niet alleen een kwestie van genieten van fantastische kunstwerken, maar ook van bewustwording van de toekomst van onze waterhuishouding. Het toekomstscenario voor Zutphen mondde uit in de film ‘Zutphen HanzeCity‘.
Na afloop wil ik gaan uiteten bij het lekkere & goed betaalbare Turks-Italiaans restaurant Efeze, gelegen aan de Houtmarkt 50 te Zutphen.
Mocht je het leuk vinden om mee te gaan laat me dat dan uiterlijk een week van tevoren weten zodat ik tijdig een tafeltje kan reserveren.
Reacties
De gids van het Gilde van Zutphen heeft al eerder aangegeven bij mij dat ze deze activiteit graag verplaatsen naar een later tijdstip.
Zodra ik een nieuwe datum heb horen jullie die van mij.
We houden contact👍!
Hartelijke groeten,
Corine