Vandaag maken we een wel heel bijzondere ontdekkingreis langs de bouw- en sierkunst van de Amsterdamse School. We gaan op pad met een deskundige gids van museum Het Schip, die ons tijdens een 2,5 uur durende bustocht (vanaf 13.15 uur) langs een veelheid van verschijningsvormen van de Amsterdamse School in Amsterdam leidt. We maken daarbij kennis met de architecten, beeldhouwers en sierkunstenaars.
Van 14.15 tot 15.00 uur maken we tussendoor nog een wandeling langs het Dageraadcomplex, waarbij we een kopje thee of koffie drinken bij Museum De Dageraad. Deze consumptie is bij de prijs inbegrepen.
We bestellen een ticket voor deze busreis op de onderstaande website: Bustochten - Museum Het Schip
Maar voordat we in de bus stappen bezoeken we eerst nog museum Het Schip zelf. Het museum bevindt zich in het fantasievolle volkswoningbouwcomplex, ontworpen door architect Michel de Klerk. Door de vorm is het gebouw in de volksmond "Het Schip"gaan heten.
Ieder uur kun je daar met een rondleiding diverse interieurs van het museum bezoeken via Rondje 'Het Schip'. Je ziet daarbij het voormalige postkantoor naar ontwerp van Michel de Klerk, een gereconstrueerde 19e eeuwse krotwoning en de museumwoning.
Krotwoning, postkantoor, museumwoning - Museum Het Schip
Rondje 'Het Schip' is bij elk entreebewijs inbegrepen. Wij starten met deze rondleiding direct na binnenkomst om 11.10 uur en hoeven daar van tevoren niet voor te reserven. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de rondleiding over te slaan en het veelzijdige museum te gaan bezichtigen.
Rondje ' Het Schip' duurt een uur dus zijn we om 12.10 uur weer terug. Dan is het tijd geworden om wat met elkaar te gebruiken in de gezellige lunchroom, tevens expositieruimte. Voor de liefhebbers is er koffie, thee, gebak, een lunch of een borrel. Bij mooi weer is ook de grote binnentuin/ het besloten terras geopend.
Onze bus vertrekt dan om 13.15 uur nabij de entree van Museum Het Schip en keert terug om 15.45 uur naar dezelfde plek. De tocht gaat via Plan West naar Plan Zuid langs vele hoogtepunten van de Amsterdamse School. We horen en zien in een betrekkelijk kort tijdsbestek dus heel veel over de Amsterdamse sociale woningbouw!
Tijdelijke tentoonstellingen te zien in museum Het Schip:
Michel de Klerk, inspirator van de Amsterdamse School
Michel de Klerk, inspirator van de Amsterdamse School - Museum Het Schip
Van 17 november 2023 tot 1 september 2024 presenteert Museum Het Schip de tentoonstelling Michel de Klerk, inspirator van de Amsterdamse School.
Honderd jaar na het overlijden van de wereldberoemde architect viert de tentoonstelling zijn talent en zijn enorme, nog altijd voortdurende invloed. De Klerk was niet alleen een idealistisch en visionaire architect die kunstwerken schiep om in te wonen, maar een groot kunstenaar in bredere zin: ook zijn tekeningen en toegepaste kunst spreken nog altijd tot de verbeelding. De tentoonstelling besteedt aandacht aan zijn rijke oeuvre, inspiratiebronnen en leven in het Amsterdamse bohemien- en kunstenaarsmilieu van de jaren twintig.
Honderd jaar geleden, op 24 november 1923, stierf Michel de Klerk op zijn 39ste verjaardag aan een longontsteking. Hij was één van de grootste architecten die de wereld heeft gekend – in zijn tijd werd hij al de Rembrandt onder de architecten genoemd. In binnen- en buitenland zijn er boeken, tijdschriften en artikelen over hem verschenen waarin vooral zijn sociale hart en zijn fantasievolle volkswoningbouw centraal staan.
Met het Amsterdamse bohemien- en kunstenaarsmilieu, waarin De Klerk zich begin twintigste eeuw bewoog, deelde hij de hang naar vernieuwing. Van bouwwerken wilde hij kunstwerken maken. De Klerk was dan ook de wegbereider en inspirator van de Amsterdamse School. Zonder hem had de beweging die bekend staat om zijn expressieve stijl vol symboliek, niet bestaan.
De Klerk wilde schoonheid aan de arbeiders schenken: “Niets is mooi genoeg voor de arbeider die al zo lang zonder schoonheid heeft moeten leven.” Zijn arbeiderspaleizen Het Schip en De Dageraad zijn vanwege die vooruitstrevende benadering en tijdloze schoonheid nog altijd wereldberoemd.
Een veelzijdig kunstenaar
Minder bekend is dat De Klerk onder meer ook een getalenteerde meubelmaker, ontwerper en tekenaar was. De tentoonstelling Michel de Klerk, inspirator van de Amsterdamse School viert die veelzijdigheid. Naast zijn architectuur nemen zijn meubels, decors, tekeningen en schilderijen een belangrijke plaats in. Bezoekers ontdekken wie Michel de Klerk was. Als idealistisch architect en kunstenaar, maar ook als mens, vriend en collega. De tentoonstelling geeft een inkijkje in zijn leven, de reizen die hij maakte en de mensen waarmee hij zich omringde.
Lunchroom-tentoonstelling 'Zuiver Schoonheid' van Nanna Lea Abigaël de Klerk
Van 9 november 2023 t/m 11 februari 2024 is in de lunchroom van Museum Het Schip de tijdelijke tentoonstelling Zuiver Schoonheid van Nanna Lea Abigaël de Klerk te zien.
Nanna Lea Abigaël groeide op in een artistiek milieu waar tekenen en schilderen meer een "manier van leven" was dan een bezigheid. Beide grootvaders waren zeer talentvolle schilders maar de nooit gekende grootvader Michel de Klerk was hiervan wel de meest prominente. Zijn werk is nog steeds een belangrijk onderwerp van studie en inspiratie voor binnen-en buitenlandse architecten en ontwerpers. Helaas heeft zijn zoon en geen van de kleinkinderen deze vader en grootvader gekend. Hij stierf toen z'n oudste zoon 8 jaar was.
Opvallend was dat in het gezin er een aantal zeer talentvolle kinderen waren. Voor Nanna stond het vast dat ze net als haar broertje Thomas kunstschilder moest worden. Het zou voor haar nog vele jaren duren voordat ze dat ook werkelijk was.
Vaste tentoonstellingen:
Amsterdamse School, verbeelde idealen
De eigentijdse, interactieve opstelling staat garant voor een verrassend en inspirerend bezoek voor volwassenen en kinderen. Zo maak je als bezoeker gebruik van film en confrontatiespiegels, soundscapes en multi touchtafels. Op levendige wijze ervaar je hoe het is omringd te worden met het vakmanschap, de inspiratie en de fantasierijke pracht van de Amsterdamse School.
De tentoonstelling laat ons zien hoe breed geschakeerd de Amsterdamse School is. Architecten, kunstenaars, volkshuisvesters, bevlogen bestuurders en goed opgeleide ambachtslieden verbeeldden de idealen ieder op eigen wijze. Hieruit zijn arbeiderspaleizen als Het Schip, de Dageraad en het Scheepvaarthuis voortgekomen. In heel Nederland zijn Amsterdamse School-gebouwen te bewonderen, waaronder het voormalige sanatorium Zonnestraal in Hilversum.
De Amsterdamse School is een kunst- en architectuurstroming vol romantiek, fantasie en maatschappelijke idealen. Schoonheid en kunst waren niet alleen aan de elite voorbehouden, maar stonden ten dienste van de hele samenleving. In de tentoonstelling maken we kennis met de rijkdom van de Amsterdamse School: de gebouwen, de kunst, de verheffing van de arbeider en vooral de samenhang ertussen. De Amsterdamse School had als beweging haar hoogtepunt in het begin van de twintigste eeuw maar inspireert nog tot op de dag van vandaag.
De tentoonstelling is samengesteld uit de collectie van Museum Het Schip, waaronder een slaapkamerameublement van architect Piet Kramer en een originele lamp, schilderij en kast van Michel de Klerk. Ook kunnen we veel werk van de beeldhouwer Hildo Krop bewonderen. Er staat een gehele woonkamer van Michel de Klerk die hij voor´t Woonhuys heeft ontworpen, afkomstig uit het Centraal Museum in Utrecht en het Amsterdam Museum.
Collectie straatmeubilair
Straatmeubilair is overal om ons heen. We zijn er zo aan gewend geraakt dat we ons nauwelijks bewust zijn van deze objecten in onze dagelijkse omgeving.
Urinoirs, postbussen, lantaarnpalen en afvalbakken kennen stuk voor stuk een bewogen stijlgeschiedenis. Een belangrijk keerpunt in deze geschiedenis wordt gevormd door de inbreng van de architecten en kunstenaars van de Amsterdamse School. Halverwege de jaren tien van de vorige eeuw traden de vormgevers van de Amsterdamse School voor het voetlicht en sleepten belangrijke opdrachten in de wacht. De gemeente Amsterdam had een verzorgd straatbeeld hoog in het vaandel.
Kenmerkend voor de Amsterdamse School was dan ook het totaalbeeld van de stad. Aan de onderlinge samenhang tussen openbare ruimte, architectuur en andere objecten werd zorgvuldig aandacht besteed. Naast publieke gebouwen zoals scholen, badhuizen en gemeentekantoren, werd ook het straatmeubilair gedetailleerd vormgegeven.
De tentoonstelling op het schoolplein van Museum Het Schip verhaalt over de opkomst van het Amsterdamse School-straatmeubilair, de ontwerpers en opdrachtgevers.
De Amsterdamse School is een kunst- en architectuurstroming die, ondanks de naam, overal in Nederland voorkomt. Het is een stroming die nauw verweven is met de opkomst van goede volkshuisvesting door woningbouwcorporaties.
Museum De Dageraad, is gelegen aan de Burgemeester Tellegenstraat 128 te Amsterdam.
Museum De Dageraad is geopend van 13.00-17.00 uur. Het museum is deels rolstoeltoegankelijk. Na onze rondleiding met de bus kunnen we óf dit museum óf Museum Het Schip nog even bezoeken, vanaf 15.45 tot sluitingstijd = 17.00 uur
Achter de golvende gevel van Amsterdamse School Museum De Dageraad, onderdeel van Museum Het Schip, vinden we informatie over de kunst en architectuur van de Amsterdamse School. Het museum voert nog altijd de naam die het gebouw oorspronkelijk meekreeg. Deze locatie richt zich specifiek op het beroemde Plan Zuid, dat begin vorige eeuw ontworpen is door architect H.P. Berlage.
Met dit ontwerp introduceerde Berlage een nieuwe wijze van stadsplanning, waarin ruimte was voor brede straten, sfeervolle pleinen en groene plantsoenen. De kenmerkende architectuur van de vele Amsterdamse School-kunstenaars siert er nog altijd het stratenplan. De expressionistische gevels en prachtige ornamenten zijn in de hele buurt herkenbaar.
Totaalkunstwerk in Plan Zuid
Woningbouwcomplex De Dageraad is de Amsterdamse School in zijn puurste vorm. Architecten Michel de Klerk en Piet Kramer kregen de opdracht om alle facetten van het straatbeeld te ontwerpen. Behalve de straatgevels ontwierpen zij ook de achtergevels en woningplattegronden. Dit leidde tot een vorm van totaalkunst waarin schoonheid centraal stond.
In het museum vind je naast informatie over Plan Zuid alles over de geschiedenis van dit expressionistische wooncomplex en zijn architecten.
Na de sluiting om 17.00 uur nemen we met elkaar bus 22 terug naar het station waar we met de liefhebbers gezellig gaan dineren in het Oosterse Sea Palace, gelegen aan de Oosterdokskade 8 in Amsterdam. Genietend op het water in het centrum van Amsterdam op het grootste drijvende restaurant van Europa is een unieke ervaring!
Sea Palace, het drijvende Chinese restaurant in Amsterdam-Centrum
Mocht je meewillen naar dit bijzondere & lekkere Chinese restaurant, laat me dit dan uiterlijk 2 weken van tevoren weten zodat ik tijdig een plaats aan tafel kan reserveren voor je.
Reacties
Hai Sophia,
Dankjewel voor je berichtje, fijn om dit nog even te horen zodat we er rekening mee kunnen houden. Idelette, Nicole en Henriette53 gaan ook met de bus; Miranda wordt gebracht.
Dat betekent dat we met onderstaande 7 gaan wandelen om 10.15 uur vanaf Loetje: Hajet, Reint, Jozita, Koob, PetraH, Ivy en ondergetekende.
Als iedereen om 11.00 uur aanwezig is bij Het Schip kunnen we gelijk meedoen met de 1e rondleiding van “Rondje Schip” om 11.10 uur! Dat is wel het streven.
Daarna kunnen we dan met elkaar gaan lunchen en zijn we ruimschoots op tijd voor de bus met vertrektijd 14.15 uur! Zie ook het programma.
Tot morgen, heel gezellig!
Hartelijke groeten,
Corine
Hoi Corine, ik ga morgen ook met de bus naar het Schip. Groetjes Sophia
Hoi Corine, ik ga morgen met de bus naar het Schip. Groeten, Nicole
Beste Jacob,
Wat vervelend voor je dat je geveld bent door de griep en niet meekunt naar museum Het Schip. Je zou je reeds aangeschafte busticket eventueel nog wel kunnen verkopen aan leden op de afmeldingslijst. John en PeterV bijvoorbeeld waren te laat met het bestellen van een busticket maar hebben mogelijk nog wel interesse...?
Ik wens je heel veel sterkte en beterschap toe en hoop je gauw weer een keer te zien bij Aktivo.
Hartelijke groet,
Corine
Beste allen,
Onderstaande tekst hebben jullie onlangs ook ontvangen per e-mail van de organisatie van museum Het Schip. Het betreft het programma voor komende zondag 10 maart as.
Degenen die zeker willen zijn van een lekkere lunch bij 't Schip adviseer ik om op korte termijn een bericht te sturen naar het Schip (zie het e-mailadres hieronder) met daarin de keuze voor het gewenste luncharrangement.
Willen degenen die NIET meewandelen om 10.15 uur vanaf het ontmoetingspunt Loetje, mij dit nog even laten weten ajb? Van één persoon weet ik dit al. Henriëtte53 is reeds voornemens de bus te nemen naar Het Schip.
Bustickets:
Indien je dit ticket hebt aangeschaft met een bepaalde korting, dan is het ticket alleen geldig op vertoning van een geldige, bijbehorende kortingskaart (bijv. Museumkaart).
Rondleidingen:
Om 11.10 of 12.00 uur zijn we voorafgaand aan de excursie van harte welkom om een rondleiding bij Museum Het Schip te volgen (op vertoon van je busticket). Eventueel kun je ook na afloop van de bustocht nog mee met de rondleiding van 16.00 uur. De rondleiding duurt 45 minuten.
We hebben tussendoor de tijd om de vaste expositie 'De Amsterdamse School, Verbeelde Idealen' te bezoeken op de eerste verdieping en de tentoonstelling 'Michel de Klerk, inspirator van de Amsterdamse School' op de tweede verdieping.
Bustocht:
Om 13.15 uur vertrekt de bus. Een medewerker van Het Schip legt ons nog uit waar de bus staat en hoe we bij de bus komen (2 à 3 minuten lopen). De tocht duurt 2,5 uur en we komen rond 15.45 uur weer terug bij Museum Het Schip.
14.30-15.15 Uitstapje (vanuit de bus) met wandeling naar het Dageraadcomplex.
Excursie luncharrangement:
In verband met de excursie kan het wel eens druk zijn in de lunchroom waardoor de wachttijd op broodjes langer is dan normaal. Daarom biedt Het Schip de excursie-deelnemers een luncharrangement aan waarop we een mooie korting krijgen.
Als je hiervan gebruik wilt maken vraagt Het Schip je een mail door te sturen naar dagco@hetschip.nl en te vermelden voor hoeveel personen je het excursie-luncharrangement wilt bestellen en voor welk soort beleg je kiest. Op zondag 10-3 as zorgt Het Schip ervoor dat dit voor je klaarligt. Op die manier worden lange wachttijden beperkt.
luncharrangement geitenkaas à € 7,50
- broodje geitenkaas met cranberry, snee krentenbrood en een kop koffie/thee
luncharrangement kaas à € 7,50
- broodje belegen kaas met piccalilly, snee krentenbrood en een kop koffie/thee
luncharrangement humus à € 7,50
- broodje humus met mango chutney, snee krentenbrood en een kop koffie/thee
luncharrangement manchego à € 7,50
- broodje manchego kaas met membrillo, snee krentenbrood en een kop koffie/thee
15.45 uur: De bustocht eindigt bij Museum Het Schip. Wij zijn daarna nog van harte welkom in het Museum.
Na 17.00 uur wandelen we op ons gemak terug naar het station = richting het grootste drijvende Chinese restaurant op het IJ. We nemen afscheid van degenen die niet meegaan uiteten en hun reis naar huis vervolgen.
Tot zover weer even! Heel graag tot ziens op zondag 10 maart as, superfijn & gezellig!
Hartelijke groeten,
Corine
Hi Corine,
Ik wandel NIET met je mee naar museum Het Schip, mijn privé chauffeur brengt mij!
Tot zondag!
Ha Miranda,
Dankjewel voor je berichtje, heel fijn dat je een lift krijgt naar museum Het Schip en dit ook tijdig meldt. Dit voorkomt inderdaad onnodig lang wachten voor de groep bij Loetje.
We gaan er zondag 10-3 as weer een heel mooie & gezellige dag van maken in Amsterdam, tot gauw!
Hartelijke groeten,
Corine
Top geregeld Corine! En nu lekker vakantie vieren. Veel plezier in Colombia.
Dankjewel Sophia🙏🤗👍, heel aardig van je. Zaterdag 10 februari om 14.00 uur vertrek ik via Parijs naar Bogota, heb er heel veel zin in, temeer omdat Colombia niet zo toeristisch is gelukkig, komt ook door het drugsverleden. Er leven nog traditionele indianenstammen die enkel hun eigen taal spreken i.p.v. Spaans als voertaal te hebben.
https://www.vanverre.nl/colombia/excursies/kleurrijke-stammen-silvi...
Heel gezellig om op zondag 10 maart as weer bij te praten in het mooie Amsterdam, ik zie naar jullie uit!
Tot gauw!
Hartelijke groeten,
Corine
Beste allen,
Ons mooie uitje museum 't Schip en de Amsterdamse school komt rap naderbij; is nu al over een maand op zondag 10 maart as.
Helaas zijn de bustickets voor de tour door de stad allemaal uitverkocht. Ik hoop dan ook van harte dat het jullie allen is gelukt vroegtijdig een ticket te bestellen, zoals ik ook in de aankondiging voorgesteld had. Mocht je nu toch te laat zijn geweest met het bestellen van een busticket, geen nood want dan kun je er ook voor kiezen om bij het museum te blijven. Er is daar genoeg te zien, mede omdat het museum uit meerdere onderdelen/panden bestaat.
Jozita heeft zich al opgegeven voor de wandeling vanaf het Centraal Station naar museum Het Schip, dank daarvoor Jozita🤗🙏👏! Om 10.15 uur gaan we wandelen vanaf restaurant Loetje (= gelegen tegenover 't Centraal station in Amsterdam). Zorg dat je op tijd bent want we wachten maar heel even.
De officiële start van de dag is om 11.00 uur bij de ingang van museum 't Schip.
De museumbus voor de stadstour vertrekt in de middag om 13.15 uur nabij de entree van Het Schip en keert terug om 15.45 uur naar dezelfde plek, zie de beschrijving hierboven. De tocht gaat via Plan West naar Plan Zuid langs vele hoogtepunten van de Amsterdamse School.
De drijvende Chinees ziet na afloop naar ons uit, zo tegen tegen de klok van 18.00 uur. Gelukkig was ik nog net op tijd met het plaatsen van de reservering voor 10 personen: Jozita, Sophia, Reint, Petra, Ivy, Henriette53, Idelette, Koob, PeterV en ondertekende.
Met de bus naar Seapalace zijn we eigenlijk net zolang onderweg als te voet (= 43 minuten lopen) heb ik uitgerekend. Mocht het nu heel mooi weer zijn die dag dan stel ik voor om de benenwagen te nemen vanaf museum Het Schip naar restaurant Seapalace maar die keuze is geheel aan jou. We houden contact👍🤗!
Tot horens/ziens in het mooie Mokum!
Hartelijke groet,
Corine