Vandaag maken we er extra lange mooie dag in Utrecht van die in het teken zal staan van etentjes, films en ander (beeld en geluid)materiaal.

LET OP: DE ONDERDELEN VAN DEZE MARATHON HOREN BIJ ELKAAR! JE KUNT GEEN ONDERDELEN VAN DIT UITJE OVERSLAAN!

AANMELDING VOOR DIT UITJE BETEKENT DUS  DAT JE AUTOMATISCH MEEDOET MET ALLE 5 DE HIERONDER GENOEMDE ONDERDELEN:

Bezoek Utrechts archief en het kruideniersmuseum, lunch bij restaurant Smaak en een afsluitend diner met filmavond in het Louis Hartloopercomplex

Wil of kun je niet aan deze eis voldoen, meld je dan ajb niet aan! 

We starten om 9.45 uur onder de wolk van Utrecht Centraal en lopen dan in 15 minuten naar het Utrechts Archief, gelegen aan de Hamburgerstraat 28 dat om 10.00 uur haar deuren opent.

Het Utrechts Archief is een archiefinstelling in Utrecht. Het beheert de rijkste collectie over de geschiedenis van de stad en provincie Utrecht. Met ruim 30 kilometer archieven, beelddocumenten en 73.000 publicaties vormt het archief een waar kenniscentrum voor de historie van Utrecht.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Het_Utrechts_Archief

In Het Utrechts Archief is van alles te beleven voor jong en oud. Ga je mee op ontdekkingsreis langs 2000 jaar geschiedenis? Bezoek dan de expositie ‘Utrecht Begint Hier’.

Van de eerste vrouwelijke student en het eerste fietspad, tot de Domtoren en het grootste station van Nederland: hier beleef je Utrechtse verhalen op een bijzondere manier.

Wat kun je zien en doen?

Begin je bezoek met een verrassende 3D-animatie waarin het archief tot leven komt. Bekende Utrechters van vroeger en nu vertellen je over de functie en de geschiedenis van Het Utrechts Archief.

Ontdek in de vaste Expo hoe Utrecht al 2000 jaar werkt, durft, verbindt, leert en viert.

De tijdelijke tentoonstellingen geven je steeds een nieuw inkijkje in de geschiedenis. Ze zijn ook geschikt voor kinderen met veel leuks om te doen en te ontdekken.

Vergeet intussen niet het gebouw zelf te bewonderen: van de Paulusabdij uit 1050 is nog veel te zien.

Tijdelijke tentoonstelling:  “Utrecht door de lens van Moesman”

Rond 1900 maakte Johannes Anthonius Moesman drukwerk, tekeningen én honderden foto’s in Utrecht. Zijn werk geeft een prachtig beeld van het stadsleven in die tijd.  

Wat kun je zien en doen in de tentoonstelling?
- Bekijk de mooiste foto's die Moesman begin 20e eeuw maakte.
- Stap binnen in de winkel van Moesman.
- De tentoonstelling is boeiend voor jong en oud.

Over Moesman
Moesman was lithograaf en verkocht zijn (reclame)werken vanuit zijn drukkerij en winkel aan de Neude. Als amateurfotograaf maakte hij een enorme hoeveelheid beelden van markten, kermissen, optochten en bekende plekken in de stad. In de tijd van Moesman (1859-1937) veranderde het dagelijks leven in de stad ingrijpend. Er kwam elektrisch licht, radio, telefonie, de eerste auto's verschenen en oude bouwwerken werden afgebroken. De beelden van Moesman bieden een uniek inkijkje in de stad Utrecht aan het begin van de 20e eeuw. Ook de zoon van Moesman, J.H. (Joop) Moesman, zou later grote bekendheid krijgen, niet als fotograaf, maar als surrealistisch schilder.

Utrecht door de lens van Moesman - Het Utrechts Archief

Na deze interessante filmbeelden e.a. documentaties lopen we ommenabij 13.00 uur naar restaurant ‘Smaak’ , gelegen aan de Zakkendragerssteeg voor een lekkere en gezellige lunch met elkaar.

Eethuis Smaak | Menukaart - Eethuis Smaak

Eethuis Smaak is een modern en knus eethuis gevestigd aan de Zakkendragerssteeg achter een eeuwenoude, karakteristieke gevel in hartje Utrecht. Een eigentijds eethuis in Utrecht. De kok verwent met veel plezier zijn gasten met uitstekende gerechten uit het restaurant Zakkendragerssteeg.

Eethuis Smaak heeft alle ingrediënten in huis om het eten voor ons tot een onvergetelijk uitje te maken. ‘t Eten krijgt hier een nieuwe dimensie!

Hier blijven we tot ongeveer 14.15 uur. Daarna vervolgen we onze weg richting het leuke kruideniersmuseum, waar we tot ongeveer 16.45 uur blijven.

https://kruideniersmuseum.nl/ 

Het Kruideniersmuseum is gevestigd in een prachtig gerenoveerd historisch pand, ’t Hoogt 10 in Utrecht. De renovatie is in 2022 voltooid en het museum is in het najaar van 2022 geopend. Voorheen was het museum in een pand om de hoek gevestigd. Het huidige pand is ruimer van opzet waardoor het verhaal van vroeger beter tot zijn recht komt.

In de straten om het museum rijden geen auto’s en heerst een weldadige rust, waardoor je in de omgeving al de verleden tijd binnenstapt. Zonder moeite waan je je in de tijd van Betje Boerhave, een kruideniersvrouw uit de 19e eeuw. De dagboeken van Betje Boerhave werden door haar kleinzoon, na historisch onderzoek, bewerkt en zijn nu te vinden in het museum.

Er valt  daarnaast heel veel te lezen over het ontstaan van de kruidenier, de huidige marktleiders en de ondergang van o.a. De Gruyter…Tijdens het Open Monumentenweekend (september 2024) hebben we de fabriek van De Gruyter in Den Bosch bezocht en werd het droevige verhaal van de ondergang van De Gruyter ons al uit de doeken gedaan…

HET ONTSTAAN

In de Middeleeuwen waren er al ‘cruideniers’ die reisden en op markten stonden. Met hun kruiden waren zij ook drogist en apotheek. Door het openleggen van de route naar Indië kwamen daar koloniale waren bij. De reizende verkooplieden werden daarna geleidelijk vervangen door vaste verkooppunten. 

Vanaf de Middeleeuwen tot aan het einde van de 18e eeuw verenigden de kruideniers zich in een eigen gilde: het St. Nicolaasgilde. Tijdens de Franse bezetting worden in 1798 alle gilden opgeheven. Voor de kruideniers werd hiermee de weg vrijgemaakt om uit te groeien naar een meer algemeen levensmiddelenbedrijf.

GROTE VERANDERINGEN

Kruideniers waren in de 19e eeuw kleine zelfstandige ondernemers. Aan het einde van deze eeuw kondigden zich grote veranderingen aan. Belangrijkste: het merkartikel werd geboren. 

Daardoor kwamen er veel nieuwe producten bij. Vooruitziende winkeliers stichtten buiten de groothandel om ketens van filialen: grootwinkelbedrijven. Vanuit de arbeidsbeweging worden coöperatieve verbruiksverenigingen opgezet waar leden tegen lagere prijzen levensmiddelen kunnen kopen: co-op. Zelfstandige kruideniers gaan op zoek naar nieuwe vormen van samenwerking in inkoopverenigingen en vrijwillig filiaalbedrijven.

Albert Heijn die in 1887 startte met een winkeltje van 12 m2 in Oostzaan had in 1902 tien winkels. De neergang van De Gruyter kwam in de jaren 60 omdat het de omslag naar moderne supermarkt miste. Eind jaren 70 zijn de winkels geleidelijk uit het straatbeeld verdwenen evenals Simon de Wit, dat door Albert Heijn werd overgenomen. Ook Edah, opgericht in 1910, moest begin van deze eeuw de deuren sluiten.

We sluiten deze leuke dag af met een gezellig en lekker etentje en een mooie (vroege) filmvoorstelling naar keuze bij het Louis Hartloopercomplex in Utrecht.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Louis_Hartlooper_Complex

Met elkaar zullen we zodra de filmagenda van zaterdag 15 februari bekend is, van tevoren even bekijken welke films er zoal draaien die avond en naar welk genre (sciencefiction, drama, romantiek, thriller, etc) een ieders smaak uitgaat. Daar komen we vast wel uit. Zie ook de link:

Bioscoop top films ǀ De beste films die nu in de bioscoop te zien zijn ǀ Bioscoopagenda

Als het lukt nemen we de vroege voorstelling en eten we bijtijds in het Louis Hartlooper Complex. Het restaurant is een maand van tevoren al boekbaar dus reserveer ik ommenabij 15 januari as bijtijds een tafel voor onze groep om op tijd voor de voorstelling te zijn.

Home - Louis Hartlooper Complex

Om alvast in de stemming te komen hierbij een voorproefje van een film die daar op dit moment draait: Conclave…

Na de dood van de paus brengen kardinalen van over de hele wereld hun stem uit in de meest geheimzinnige verkiezing ter wereld: het conclaaf. Kardinaal Lawrence moet ervoor zorgen dat alles goed verloopt, ondanks zijn eigen geloofscrisis. Wanneer torenhoge ambities uitmonden in schandalen, ontdekt hij dat de overleden paus verre van heilig was….

Conclave - Louis Hartlooper Complex

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden in de leeftijd van ongeveer 40 tot 70 jaar. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Einddatum:

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst sms 🔔

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

Reservelijst

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

Aanmelden

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.

Abonneren

  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan activiteiten voor alleenstaanden (singles) en alleengaanden. Je hoeft niet per sé single te zijn om mee te doen. Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Als je wilt, kun je zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.