• zondag 05-11-2023 van 10:30 tot 19:20
  • Plaats: Ommen
  • Laatste wijziging: dinsdag 31-10-2023

We starten deze mooie route vanaf station Ommen, waar de route vrijwel meteen het bos inloopt. Daarbij passeren we landgoed Het Laer met landhuis, ‘t Grand Canal en de Wolfskuil. We vervolgen onze weg via de Steile Oeveren en brengen een kort bezoek aan de grafkelder van kasteel Eerde. 

https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/landgoedwandeling-ommen/16520/

De toegang van deze grafkelder lijkt op een tempel door de klassieke vormgeving met pilasters, een architraaf en een fronton, alle van hardsteen. In de architraaf staat een in reliëf uitgevoerd opschrift: 'Grafkelder van Pallandt van Eerde'. De grafkelder dateert uit 1875-1890.

We lopen verder en tussen dubbele grachten, geflankeerd door twee bouwhuizen, duikt kasteel Eerde op. De versieringen op de middenpartij van het gebouw en het authentieke interieur tonen de macht en rijkdom van de vroegere eigenaren.

Via de hoofdingang van het kasteel bereiken we de balie waar om 14.00 uur de rondleiding met de gids van Natuurmonumenten start.  Zie ook de beschrijving hieronder.

Via onderstaande link bestel je je ticket voor zondag 5 november as om 14.00 uur. Doe dit nu gelijk want de voorraad kaartjes is beperkt! Zonder ticket geen entree!

Kom binnen kijken bij Kasteel Eerde | Natuurmonumenten

Geniet van historie en cultuur tijdens deze unieke rondleiding voor volwassenen op Landgoed Eerde. Kom binnen en laat je verrassen in het prachtig gerestaureerde Kasteel Eerde.

De restauratie is voltooid!

Er is jaren hard gewerkt aan Kasteel Eerde. Terwijl de buitenkant een nieuw likje verf kreeg, richten de herstelwerkzaamheden zich binnen op het interieur van het kasteel, met het uiteindelijk doel: alle plafonds, wanden en vloeren van de cultuurhistorisch waardevolle 18e -eeuwse woonverdieping in hun oude stijl te herstellen.

De inrichting op de Bel-etage is inmiddels volledig gemaakt met het plaatsen van interessante stukken die in bruikleen zijn uitgegeven door o.a. de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en van erfgenamen van de familie van Van Pallandt van Eerde. 

Verrassend Eerde

Kasteel Eerde is in privégebruik door Eerde International Boarding School en daarom alleen te bezichtigen tijdens een rondleiding met een gids.

Maak daarom gebruik van deze unieke kans om dit Rijksmonument van binnen te bekijken! Wil je alvast een eerste indruk van de Bel-etage? Klik dan hier.

Maar Landgoed Eerde is zoveel meer dan alleen een kasteel. Samen met de gids wandelen we door de kasteeltuin, langs het bloemenmozaïek en de boomgaard. Hij laat ons zien hoe uniek Eerde is met de bijzondere landschapselementen, zoals de lanen, de zichtassen en tuinontwerpen. Als er tijd genoeg is, neemt de gids ons ook nog mee naar het parkbos voor een bezoek aan het Rococovak en het Quinconcevak.

Programma Eerde 2020

De restauratie was een onderdeel van Programma Eerde 2020, wat in 2021 officieel is afgerond. Hieronder viel het herstel en de ontwikkeling van het kasteel, de historische kasteeltuin, het parkbos en het omringende landschap op het landgoed. 

Kasteel Eerde ligt in een park met monumentale lanen en versierde bosvlakken, aangelegd in Frans classicistische stijl. De middenpartij van het kasteel is versierd met een hardstenen omlijsting, wapensteen en uurwerk. Zeer bijzonder is het interieur, dat nog nagenoeg authentiek is en dateert uit de bouwtijd.

Authentiek interieur

De vloerplaten in de hal (of vestibule) zijn allemaal uit een blok Carrara-marmer gezaagd en vervolgens, zoals de pagina’s in een opengeslagen boek, links en rechts van de centrale as gelegd. Daardoor ontstaat een volstrekt symmetrisch patroon, waarbij de dooradering in het marmer als het ware gespiegeld wordt om de as van symmetrie.

De hangende trap in de hal is de enige van dit type in Nederland. Pronkstukken zijn de wandtapijten in de grote zaal. Op de vier wandtapijten met het ingeweven familiewapen van Van Pallandt zijn mythologische figuren en voorstellingen afgebeeld.

Rijke geschiedenis

Kasteel Eerde heeft een zeer rijke geschiedenis. In de 14e eeuw stond hier al een versterkt huis van hout. De bewoner was de beruchte roofridder Evert van Essen. Vanuit zijn burcht terroriseerde hij de omgeving en belemmerde hij kooplieden de doortocht. De Utrechtse bisschop en de gedupeerde handelssteden Zwolle en Deventer vonden het genoeg en lieten in 1380 het rovershol platbranden tijdens een strafexpeditie.

Opendeurbeleid

In 1715 laat Johan Werner van Pallandt, rijk geworden als legeraanvoerder in de Spaanse Successieoorlog, kasteel Eerde bouwen. Het kasteel blijft lang in bezit van de familie. De laatste baron Philip Dirk van Pallandt heeft in het begin van de 20e eeuw een opendeurbeleid, wat leidt tot activiteiten van vele groepen op het landgoed.

Rond 1920 werd Eerde het middelpunt van de padvinderijbeweging. De wijsgeer Krishnamurti onderwees er tussen 1925 en 1929 theosofie. In die jaren was landgoed Eerde één van de belangrijkste spirituele centra ter wereld.

Internationale school

In 1933 vestigden de Quakers op Eerde een school, waar de eerste jaren veel kinderen van Duitse Joden hun toevlucht vonden. Deze school groeide uit tot de huidige internationale school.

Toegangsbrug

De toegangsbrug over de buitengracht is een dubbele boogbrug van baksteen uit 1854 van architect I.H. Eberson. De hardstenen balustrade heeft dezelfde detaillering en ornamentiek als de boogbrug over de binnengracht. Markant zijn de zandstenen vazen en de gietijzeren lantaarns. Aan het einde van de brug staat een smeedijzeren hek met vergulde pijlpunten.

In de lantaarns op de toegangsbrug over de buitengracht is de naam Eerde te lezen. Dit laat zien dat de lantaarns speciaal voor Eerde zijn gemaakt. Vanaf de toegangsbrug heb je een mooi uitzicht op kasteel Eerde. 

Kasteellaan 1, 7731 PJ Ommen (OV)

Tuinmuren en hoekpaviljoens

Achter en aan weerszijden van het kasteel liggen de voormalige nutstuinen. Deze stonden ten dienste van het kasteel en zijn bewoners en herbergden een boomgaard, een groentetuin en een bloementuin. De tuinmuur tussen de buitengracht en de nutstuinen eindigt aan weerszijden met een hoekpaviljoen. Deze zeshoekige paviljoens hebben een met leien gedekt koepeldak.

Naast de voormalige moestuin ligt de oranjerie uit de tweede helft van de 19e eeuw. Het gebouw heeft aan de 'koude' zijden gesloten bakstenen gevels. De zuidzijde is van glas om optimaal van de zon te profiteren. Aan deze kant ligt ook de verdiepte bloementuin die in 1922 ontworpen is door tuinarchitect Springer in de architectonische tuinstijl. Typerend voor deze stijl is het gebruik van trapjes. 

De rondleiding duurt van 14.00 tot 15.00 uur. Na nog wat rondgekeken te hebben op deze fantastische plek pakken weer onze wandelroute weer op.

Vervolg route: Op het uitgestrekte landgoed Eerde lopen we terug langs het Besthmener ven en over de Besthmenerberg met openluchttheater en uitkijktoren. Tot slot lopen we via een heidegebied en de buurtschap Besthmen richting het station. Wandeling is 75% onverhard!

We zullen rond 17.30 uur terug zijn bij het beginpunt = stationsrestauratie Spoor 7 waar we met elkaar nog wat kunnen gebruiken.  Mocht je mee willen eten bij Spoor 7 laat me dit dan ruim van tevoren weten. Dan reserveer ik een plaatsje aan tafel voor je, heel gezellig! Stationsrestauratie Spoor 7, Stationsweg 35, Ommen

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

  • Beste allen,

    Mocht je nu geen ticket hebben weten te bemachtigen voor de rondleiding van Natuurmonumenten dan kun je nog altijd kiezen voor mooie wandelroute rondom kasteel Eerde. Deze wandelroute is 2,69 km lang en begint op de parkeerplaats bij Kasteel Eerde. Je pikt daar de rode wandelroute van het Wandelnetwerk Vechtdal op, zie de onderstaande link: 

    Wandelroute bij Kasteel Eerde, vlakbij Ommen | Natuurmonumenten

    Het is eveneens mogelijk om de bijbehorende route app te downloaden via https://www.natuurmonumenten.nl/routes/route-app 

    Deze wandeling maakt je puntsgewijs (1 t/m 9) attent op nog meer bijzonderheden in de bosrijke omgeving van Kasteel Eerde. 

    Uiterlijk 16.00 uur lopen we met z'n allen weer rustig 7 km terug naar de stationsrestauratie Spoor 7, waar we dan zo tegen 17.30 uur zullen aankomen. Voor de deelnemers van het etentje aldaar heb ik inmiddels een tafeltje besteld. 

    Tot zondag 5 november as, heel gezellig!

    Hartelijke groeten,

    Corine

    12280954297?profile=RESIZE_180x180

    Wandelroute bij Kasteel Eerde, vlakbij Ommen | Natuurmonumenten
    Wandel bij Kasteel Eerde over de statige lanenstructuur van het landgoed. Bewonder de Engelse landschapsstijl van het park en zoek in het bos naar da…
  • Omdat er ook tussen Winsum en Groningen geen treinen maar bussen rijden wordt voor mij de reis te lang, bovendien kan ik voor Eerde geen ticket meer krijgen. Ik meld me dus af.
    Veel plezier allen!

    • Dank voor je berichtje Theo. Jammer dat je te laat was voor de aanschaf van het benodigde ticket van Natuurmonumenten. Toen ik het uitje op de site zette waren er nog minstens 19 tickets voorradig...

      Als ik een activiteit aanmaak en je meld je daarvoor aan is het m.i. raadzaam om direct daarna de  benodigde acties te ondernemen en niet te wachten totdat het moment supreme daar is. Dan ben je namelijk in 9 v/d 10 gevallen helaas te laat...

      Dit "overkomt" helaas  heel veel Aktivo' ers is mijn ervaring inmiddels dus "wie de schoen past trekke hem aan" zou ik zeggen..👍😃

      Is misschien een wijze les voor de volgende keer...? 

      Heel graag tot ziens!

      Hartelijke groet,

      Corine 🧚‍♀️🍀🌻🪷😊

  • Ha Frank,

    Dankjewel voor je opmerkzaamheid en het meedenken, heel attent! Ik ga zelf met de auto naar Ommen.

    Mocht nu blijken dat deelnemers door de inzet van deze bussen ernstige vertraging oplopen op de terugweg dan ben ik bereid om 3 personen een lift te geven tot aan station Zwolle  (= wel na het etentje bij de stationsrestauratie in Ommen👍😊.)

    Het gaat vast wel goedkomen aanstaande zondag 5 november in Ommen; heel gezellig dat je erbij bent! 

    Tot gauw ziens! 

    Hartelijke groeten,

    Corine🧚‍♀️🌻🪷

    12271523488?profile=RESIZE_710x

  • Er rijden op 4 en 5 november geen treinen tussen Zwolle en Ommen. De NS zet bussen in.

    Groet,

    Frank

  • Beste allen, 

    Op dit moment heb ik voor 4 personen (IngeV, Ivy, Reint en ondergetekende) om 17.45 uur een gezellig tafeltje gereserveerd bij  Stationsrestauratie Spoor 7.

    Mocht je naam er nu nog niet tussen staan maar wil je wel graag meedoen met deze gezellige en lekkere afsluiting, laat het me dan per ommegaande nog even weten ajb. Dan pas ik de tafelreservering nog even aan en gaan we er met elkaar nog een gezellige avond van maken🖐🥂🍷🍷🍵☕🥃! 

    Neem voor de zekerheid een paraplu ☔ mee want er kan een bui vallen! 

    Tot gauw ziens in het lommerrijke Ommen 🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳, zondag 5 november as! 

    Hartelijke groeten,

    Corine 🖐🙋‍♀️🌷🌼🌺🌻

    12271406491?profile=RESIZE_930x

  • Beste allen,

    Onze wandeling met bezoek aan kasteel Eerde komt in zicht.

    Koob maakte mij er vandaag op attent dat de kaartjes voor de rondleiding van Natuurmonumenten van 14.00 tot 15.00 uur helaas zijn uitverkocht. Aan jou nu de keuze of je desondanks toch mee wilt doen met deze mooie wandeling met een hoog gehalte aan onverharde bospaden! 

    Wil je na afloop van de wandeling ook meeëten bij de stationsrestauratie in Ommen, laat me dit dan nog even weten ajb! Bijvoorbaat dank! 

    Hartelijke groeten,

    Corine


    12269724493?profile=RESIZE_930x

    https://storage.ning.com/topology/rest/1.0/file/get/12269724493?profile=original
  • Beste allen,

    Om op tijd aanwezig te zijn voor de rondleiding bij kasteel Eerde heb ik de start van de wandeling vanaf het station vervroegd naar 10.30 uur. De trein komt aan om 10.07 uur dus heb je nog een kleine 25 minuten voor een kopje koffie voorafgaand. 

    Heel graag tot ziens in het mooie Ommen!

    Hartelijke groet,

    Corine 🤗👍🍀

    12225620100?profile=RESIZE_400x

     

Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden in de leeftijd van ongeveer 40 tot 70 jaar. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Einddatum:

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst sms 🔔

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

Reservelijst

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

Aanmelden

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.

Abonneren

  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan activiteiten voor alleenstaanden (singles) en alleengaanden. Je hoeft niet per sé single te zijn om mee te doen. Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Als je wilt, kun je zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.