Ik heb lang gewacht en geaarzeld of ik erop zal plaatsen, maar besloten het toch te doen. Omdat ik weet dat veel leden van aktivo graag op de eerste kerstdag willen wandelen en eten. Bij deze dan. Men kan kiezen uit diverse mogelijkheden Vandaag maken we een afwisselende GPS wandeling langs landgoed met kasteel Engelenburg, het natuurgebied Leusveld, Volop afwisseling: bos en bloemrijke omsloten weilanden tegenover fraaie lanen met oude bomen en een rijksmonumentaal jachthuis. verder langs rhienderense beek, het apeldoorns kanaal en de leuvenheimse beek.
Brummen
De omgeving waar Brummen in ligt wordt al duizenden jaren bewoond. Over de oudste geschiedenis is echter weinig bekend. De naam "Brummen" duikt voor het eerst op in een oorkonde waarin een aantal landerijen geschonken worden van graaf Wrachari aan Liudger. In die oorkonde wordt gesproken van Brimnum, in 794. Op dit jaartal worden vieringen van het bestaan van Brummen gebaseerd. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog lagen in Brummen en omgeving regelmatig troepen gelegerd. Onder andere de Spaanse troepen van graaf Hendrik van den Bergh die de Grote Schans veroverden in 1624 en vanaf daar plunderend het Kwartier van Veluwe binnenvielen. Nadien werd door de Staatsen over de IJssel een bruggenhoofd aangelegd. Voor het laatst speelde deze schans een grote rol tijdens de inval van de Veluwe van 1629. Er werden toen Spaanse troepen onder Jan van Nassau gelegerd in Brummen en Empe om dit bruggenhoofd te verdedigen. Voor 1800 was Brummen de hoofdplaats van het Veluwse ambt Brummen, dat bestond uit de kerspels Brummen en Hall. In 1865 kwam de spoorwegverbinding gereed. Tot die tijd deden postwagens en diligences regelmatig Brummen aan, via de weg van Arnhem naar Zutphen.
Groot Engelenburg
Het eerste huis op de plek waar nu landhuis Groot Engelenburg staat stamde uit de middeleeuwen. Het werd in 1624 door Spaanse troepen verwoest tijdens de inval van de Veluwe. Jacob Schimmelpenninck II bouwde op de oude grondvesten een nieuw buitenhuis op het landgoed, dat hij voor de jacht gebruikte. Het landgoed is 230 hectare groot. Nadat het in de 20e eeuw lange tijd als vakantie- en conferentieoord in bezit was van verschillende banken werd het huis in 1988 grondig gerenoveerd. Daarna werd het in gebruik genomen als golfclub en hotel. Op het landgoed is in het bos- en parklandschap een negen-holes golfbaan aangelegd.
Het Leusveld
In het voorjaar bloeien de bosanemonen in de bossen, zomers vind je orchideeën in de graslanden en ieder seizoen begeleiden vogels je op je tocht. Op het landgoed geniet je van fraaie lanen met oude bomen, rododendrons en een Rijksmonumentaal jachthuis uit 1911. Dit statig landgoed is door de eeuwen heen een investering geweest van notarissen uit Amsterdam. De boerderij van vroeger is begin vorige eeuw vervangen door een landhuis, onder architectuur gebouwd door de heer Nairac. Het landgoed is veel ouder, met zijn statige lanen, restanten van een slingerlaan en oude hakhoutbossen. Door afwisseling van bos en weilanden heeft landgoed Leusveld een rijke flora en fauna te bewonderen.
Flora en fauna
De kleinschaligheid en diversiteit op het landgoed zorgen ervoor dat veel bijzondere dieren zich hier thuis voelen. Als je geluk hebt, kun je in de ochtend- of avondschemering zomaar een ree of das treffen. En in het voorjaar vind je bij de diverse poelen de zeldzame kamsalamander: de grootste van alle watersalamanders in Nederland. Het mannetje doet zijn naam eer aan, hij heeft in de paartijd een enorme kam op de rug. Verder zijn er in dit gebied diverse vogels te bewonderen.
Leuvenheim
De oudste vermelding van Leuvenheim stamt uit 1046. In dat jaar kreeg bisschop Bernulfus van keizer Hendrik III de stad Deventer en een graafschap in Hamaland, ook wel de Pago Isola of IJsselgouw genoemd. Leuvenheim (Louene) wordt genoemd als een van de grensplaatsen. Andere historische spellingsvarianten op de plaatsnaam zijn Lovenen (1400), Lavenem (1440), Lovenhem (1550) Lovenem en Loivenom (1640), Löfen (1650), Loevenich (1700), Leuven (1750) en Leuvenheim vanaf 1781.
Reacties
Hallo Stefan,
Teneerst leuk dat jij deze activiteit op de agenda hebt gezet.
Heb er zin in, maar ik ga na afloop van de wandeling niet mee uit eten.