Vandaag staat er een mix van natuur en cultuur op het programma: fluisterbootvaren, wandelen en museumbezoek in Amsterdam en Amstelveen!
We starten bijtijds met koffie en gebak (of ontbijt) bij restaurant Het Bosterras, gelegen aan de achterzijde van de Amsterdamse Manege aan Nieuwe Kalfjeslaan 25 Amstelveen. Dit restaurant is dichtbij de aanlegplaats van de fluisterboot (10.15 uur aankomst aldaar.) en de gratis parkeerplaats. Zie ook mijn antwoord op het schrijven van PeterV onderaan deze activiteit.
Bosterras - De Amsterdamse Manege
Van 10.30 tot 12.00 uur maken we een mooie tocht per sloep door het Amsterdamse Bos. Een ticket hiervoor bestel je via de onderstaande website:
Webshop De Boswinkel - Registreer reservering (amsterdam.nl)
We ontdekken het Amsterdamse Bos deze keer vanaf de kronkelige wateren. De tocht met de Fluistervink duurt 1,5 uur en voert ons langs begroeide oevers, lommerrijke boszomen en verborgen weides. De schipper vertelt ondertussen over de watervogels, bomen langs de oevers en de bijzondere geschiedenis van het gebied.
Amsterdamse Bos - Amsterdamse Bos
De Fluistervink is een open boot. De Engelse landschapsstijl maakt het Amsterdamse Bos uniek en is vanaf het water nog mooier. Wacht dus niet te lang met boeken en ga mee aan boord van de Fluistervink. Laat je meevoeren over kronkelende waterwegen terwijl je het Bos vanuit een geheel nieuw perspectief bewondert. Onderweg word je omringd door de prachtige symfonie van vogelgezang, dartelende watervogels en vang je misschien een glimp op van andere bosdieren die langs de oevers hun toevlucht zoeken. De ervaren schipper zorgt dat je niks mist en vertelt alles over het Bos en haar bestaansgeschiedenis.
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Amsterdamse_Bos
Of je nu een natuurliefhebber bent die graag nieuwe avonturen beleeft of gewoon op zoek bent naar een ontspannende uitje, de Fluistervink biedt voor ieder wat wils. Ontdek de verborgen schatten van het Amsterdamse Bos terwijl je comfortabel zit op deze open rondvaartboot.
Routebeschrijving Fluisterboot
De rondvaart begint bij de aanlegsteiger aan het terras van de Amsterdamse Manege, Nieuwe Kalfjeslaan 25, 1182 AA Amstelveen. Neem daarvoor de ingang van het Bos vanaf de kruising Amstelveenseweg/Nieuwe Kalfjeslaan. Rechts van de manege voert een pad naar het terras en de aanlegsteiger. Je kunt gratis parkeren bij de manege.
Er zijn twee maneges in het Amsterdamse Bos dus let erop dat je bij de goede manege parkeert!
https://www.amsterdamsebos.nl/parkeren/
Na afloop van de rondvaart lopen we een stukje terug naar de ingang van het bos (25 minuten). Daar vinden we het bezoekerscentrum alwaar we van 12.30 tot +/- 13.30 uur diverse tentoonstellingen kunnen bekijken.
Tentoonstellingen - Amsterdamse Bos
Werkverschaffing
De jaren dertig waren jaren van crisis met hoge werkloosheid. Amsterdam had toen ruim 50.000 werklozen en de gemeente was naarstig op zoek naar werkverschaffingsprojecten. De aanleg van het Bos bood hiertoe een goede mogelijkheid met als financieel voordeel dat het rijk een deel van de loonkosten betaalde.
Werkverschaffing voor 20.000 man
Onder de leuze ‘Vijf jaar werk voor duizend man’ zette de gemeente Amsterdam werklozen in, bij de uitvoering van het Boschplan (PDF, 3,7 MB). De werkzaamheden stonden onder leiding van de Nederlandse Heidemaatschappij. Het werk zou uiteindelijk veel langer duren dan vijf jaar en alleen al tussen 1934 en 1940 werkten er 20.000 mensen in het Bos.
Na ons bezoek aan het interessante bezoekerscentrum gaan we rond 13.30 uur ter voet (ongeveer 5 km) verder richting Amstelveen. We nemen een mooie route door het Amsterdamse Bos en passeren o.a. sportvelden, de bloesemtuin en de Amstelveense Poel (een bijzonder natuurreservaat waar zeldzame planten als orchideeën voorkomen..)
Via het oude centrum van Amstelveen komen we als eerste aan bij museum Jan van der Togt, gelegen aan de Dorpsstraat 50 alwaar we van +/- 14.30 tot 15.30 een bezoek brengen.
Museum JAN is een museum in Amstelveen voor beeldende kunst en blinkt uit in glaskunst. De eigen collectie bestaat uit unieke glasobjecten, bijeengebracht door de oprichter Jan van der Togt. Hij verzamelde internationale topkunst en zocht naar wat hem esthetisch boeide.
De basis van de collectie is verzameld door Jan van der Togt met advies van Jan Verschoor. In de loop van de jaren is de collectie uitgebreid met aankopen en dankzij schenkingen. De collectie heeft een focus op modern sculpturaal glas uit de 20e/21e eeuw. Een belangrijk onderdeel van de collectie vormen de gegoten en geslepen werken uit onder meer Tsjechië en Slowakije met kunstenaars als Stanislav Libenský & Jaroslava Brychtová, Vaclav Cigler en Bohumil Eliáš. Naast het gegoten en geslepen glas worden diverse andere technieken getoond zoals het geblazen glas.
Naast deze karaktervolle collectie biedt Museum JAN een breed spectrum van aansprekende tentoonstoonstellingen, waaronder die van kunstenaar Anton Heyboer!
Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de veelzijdige kunstenaar Anton Heyboer (1924-2005) werd geboren. De graficus, schilder en tekenaar werd een levende legende door zijn excentrieke levensstijl met vijf vrouwen. Museum JAN viert dit met Anton Heyboer - Levenskunstenaar, een presentatie met onder andere niet eerder getoonde fotocollages waarin het leven van Heyboer met zijn vrouwen centraal staat.
Anton Heyboer - Levenskunstenaar
Heyboer werd in 1924 geboren in Sabang (Nederlands-Indië) maar groeide grotendeels op in Nederland. Hij volgde een opleiding tot werktuigbouwkundige en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gedwongen te werken in een doorgangskamp in Berlijn, waaruit hij wist te ontsnappen.
In 1951 werd hij vanwege zijn oorlogstrauma opgenomen in de psychiatrische inrichting in Santpoort. Daar ontdekte hij de helende werking van kunst.
In de jaren vijftig en zestig maakte hij zijn eerste succesvolle werken: grote vellen sobere grafie en gouaches. Later tekende hij met luciferstokjes en ging hij ook schilderen en maakte sculpturen. In het Noord-Hollandse Den Ilp woonde hij sinds 1961 samen met zijn vrouw Maria en uiteindelijk met vijf vrouwen die hij zijn 'bruiden' noemde: Lotti, Marike, Joke en Petra.
Met zijn vrouwen wilde hij loskomen van de maatschappij, zich bevrijden van 'hoe het hoort' volgens je opvoeding en achtergrond.
Museum JAN (opgericht in 1991) had een bijzondere band met Heyboer; het organiseerde meerdere tentoonstellingen in nauwe samenwerking met de kunstenaar en ook na zijn dood met zijn vrouwen (in 2004, 2008 en 2009). Heyboer schonk een 18-tal kleiplastieken aan het museum, dat tevens het monumentale schilderij De Drie-eenheid bezit.
Rond 15.30 uur vervolgen we onze weg naar het laatste museum van deze dag (600 meter verderop) het Cobramuseum, gelegen aan het Sandbergplein 1 in Amstelveen.
Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen - Wikipedia
Het Cobra Museum voor Moderne Kunst stelt de kunst en het gedachtegoed van de Cobra-beweging centraal. Cobra behoort tot de canon van de kunstgeschiedenis, maar de ‘geest’ van Cobra is nog springlevend. Het belang van een alternatieve cultuur, gebaseerd op internationale solidariteit en creativiteit, is in onze huidige wereld belangrijker dan ooit. Het Cobra Museum verbindt de collectie en de geschiedenis van Cobra dan ook actief aan hedendaagse kunstenaars, moderne kunststromingen en de actualiteit.
Cobra Museum voor Moderne Kunst | Amstelveen (cobra-museum.nl)
Hier kunnen we nog wat gebruiken in het museumcafé en blijven we tot sluitingstijd (= 17.00 uur). Je kunt er o.a. de onderstaande tentoonstelling “Open Depot” gaan bekijken.
Open depot - Cobra Museum voor Moderne Kunst (cobra-museum.nl)
Na afloop van deze mooie dag wil ik nog wat gaan eten bij het lekkere en veelzijdige restaurant BLVD-café, gelegen aan het Stadsplein 10 te Amstelveen (= 400 meter/5 minuten lopen van het busstation Amstelveen) . Heb je zin om mee te gaan, laat me dit dan uiterlijk 10 dagen van tevoren weten zodat ik tijdig een plaats aan tafel voor je kan reserveren, heel gezellig.
BLVD Café | Hét restaurant in het stadshart van Amstelveen (blvdcafe.nl)
Reacties
Hoi iedereen, Wij zitten binnen bij het Bosterras👍, te bereiken via de stallen van de manege😊! Tot straks 👋.
Groetjes Corine
Hallo Jessica,
Heel gezellig om te horen dat je mee uiteten gaat bij BLVD Café in het stadshart Amstelveen na afloop van dit uitje. Ik heb je naam op het lijstje van het diner gezet. Ook Koob en Inge hebben aangegeven na afloop mee te willen gaan naar BLVD Café voor een lekker diner aldaar. Men serveert er een mengeling van de Europse/Aziatische keuken als ik het goed heb begrepen.
BLVD Café | Hét restaurant in het stadshart van Amstelveen (blvdcaf...
De recensies zijn nogal uiteenlopend maar daar kun je niet altijd op vertrouwen dus gaan we het met elkaar ondervinden op zaterdag 6 juli aanstaande, zo rond de klok van 17.30 uur.
Tot horens/ziens in het mooie groene Amsterdam-Zuid!
Hartelijke groet,
Corine👍🤗🌺🪻🌺🌼🌞
Hallo Jessica,
Dank voor je aanmelding en je berichtje. De huidige ontmoetingsplek is inderdaad restaurant Het Bosterras. Zo staat het nu in de omschrijving hierboven ook vermeld.
Mocht je met de auto komen dan kun je daar ook gratis parkeren (doe ik zelf ook). Na afloop van het etentje in Amstelveen ben ik voornemens de bus terug te nemen naar deze parkeerplaats in het Amsterdamse Bos. Vanaf het hoofdbusstation in Amstelveen rijden er namelijk om het kwartier (ook 's avonds) bussen in de richting van het Amsterdamse Bos zag ik op de routeplanner. Uitstapplaats is de bushalte Graaf Florislaan, vanwaar het nog slechts 14 minuten (= 1200 meter) lopen is naar bovengenoemde gratis parkeerplaats bij de Amsterdamse Manege in het Amsterdamse Bos (Nieuwe Kalfjeslaan 23).
Bosterras - De Amsterdamse Manege
Om 10.30 uur vertrekt die ochtend de fluisterboot (uiterlijk 10.15 uur aanwezig zijn) dus komt allen op tijd 😊👍. We gaan er met elkaar weer een heel gezellig dagje Amsterdam Zuid/Amstelveen van maken, tot gauw!
Hartelijke groeten,
Corine
Hallo Corine,Leuk programma. Let op, zou het kunnen dat er sprake is van verwarring en dat je eerste voorstel wel klopt? Het restaurant bos terras ligt volgens mijn informatie achter de manage en bij vertrek fluisterboot en restaurant bosbaan ligt aan de andere kant of vergis ik me? Groetjes
Hallo Corine,
Wat heb je weer een leuk uitje op de site gezet! Ik ga graag mee.
Alleen om 10.00 uur bij restaurant De Bosbaan beginnen met koffie kan niet, want de boot vertrekt niet daar maar bij de manege in het Amsterdamse Bos. Je kunt of het beginpunt veranderen of de begintijd (het is ongeveer een half uur lopen van de bosbaan naar de manege.
Hartelijke groet,
Els
Hallo Els,
Hartelijk dank voor je aardige berichtje;?je opmerkzaamheid en goede tip, heel fijn om te horen.
Dat de manege 2 km (= idd 30 minuten lopen) van het restaurant afgelegen is wist ik niet. Om die reden stel ik voor dat we om 9.45 uur gaan lopen vanaf restaurant De Bosbaan naar het vertrekpunt van de boot. Bij de boot dienen we 15 minuten van tevoren aanwezig te zijn dus dat komt dan goed uit.
Mochten deelnemers liever rechtstreeks naar de boot toegaan dan is dat natuurlijk ook oké. Ik ga de aanvangstijd vervroegen naar 9.45 uur, nogmaals dank en tot gauw!
Hartelijke groet,
Corine
Hoi Corine,
Heb je er ook aan gedacht, dat het betaald parkeren is in het Amsterdamse Bos op zaterdag bij de Bosbaan? Een dagkaart kost wel €28 euro! Lijkt mij wel een erg duur dagje te worden op deze manier! Met andere woorden: die koffie aan het begin van deze dag wordt wel erg duur op deze manier!
Gr. Peter
Hallo Peter,
Dankjewel voor je oplettendheid omtrent het parkeren. Enkel bij de hoofdparkeerplaats nabij de ingang van het Amsterdamse Bos moet je flink betalen las ik op de website.
De parkeerplaats bij de Amsterdamse manege in het Amsterdamse Bos (= nabij de aanlegstijger voor de fluisterboot!) is vooralsnog gratis, zie het schrijven onderaan dit bericht.
Ik zet mijn auto ook bij deze parkeerplaats en kan een ieder met een auto aanraden hetzelfde te doen. Vanaf het hoofdbusstation in Amstelveen rijden er namelijk om het kwartier (ook 's avonds) bussen in de richting van het Amsterdamse Bos zag ik op de routeplanner. Uitstapplaats is de bushalte Graaf Florislaan, vanwaar het nog slechts 14 minuten (= 1200 meter) lopen is naar bovengenoemde gratis parkeerplaats bij de Amsterdamse Manege in het Amsterdamse Bos (Nieuwe Kalfjeslaan 23).
Bij deze manege heb je tevens een restaurant, namelijk Het Bosterras. Dat is gelegen aan de achterzijde van de Amsterdamse manege. In dit restaurant wil ik starten met de activiteit.
Bosterras - De Amsterdamse Manege
Deelnemers die eerder komen en eerst nog wat willen gebruiken (vóór 10.15 uur) kunnen daar terecht voor een lekker kopje koffie met gebak. Ik ga de tekst van de activiteit daarop aanpassen.
Routebeschrijving Fluisterboot
De rondvaart begint bij de aanlegsteiger aan het terras van de Amsterdamse Manege, Nieuwe Kalfjeslaan 25, 1182 AA Amstelveen. Neem daarvoor de ingang van het Bos vanaf de kruising Amstelveenseweg/Nieuwe Kalfjeslaan. Rechts van de manege voert een pad naar het terras en de aanlegsteiger. Je kunt gratis parkeren bij de manege.
Er zijn twee maneges in het Amsterdamse Bos dus let erop dat je bij de goede manege parkeert!
Tot ziens op zaterdag 6 juli aanstaande in het Amsterdamse Bos, heel gezellig!
Hartelijke groet,
Corine👍🌻🌞🌺😎