In verband met de Corona crisis zijn alle activiteiten tot 1 juni geannuleerd.

 • 12-09-2020 van 10:35 uur tot 20:00 uur
 • Plaats: Gorinchem
 • Laatste wijziging: woensdag

STADSWANDELING MET RONDVAART
Bij de vestingstad Gorinchem loopt het water als een rode draad door de geschiedenis. Daarom wordt deze stadswandeling gecombineerd met een rondvaart op de veerpont. Want de vesting zelf ademt geschiedenis, maar over het gebied daarbuiten is ook veel te vertellen. Een rondje meevaren als onderdeel van de stadswandeling is daarom een unieke kans!
De persoonlijke verhalen van een echte Gorcumse gids geven iedere rondleiding een eigen draai. De verhalen gaan over bekende historische figuren in Gorinchem, zoals de vlucht van Hugo de Groot uit Loevestein, over avonturier Hendrik Hamel of over de Martelaren van Gorcum. Dit arrangement is daarom dé manier om al het moois van Gorinchem te ontdekken!

De start van dit vaar-wandel-arrangement is om 11.00 uur bij de VVV, Groenmarkt 8, Gorinchem, waar we met z'n allen naar toe lopen vanaf station Gorinchem. 

https://mooigorinchem.nl/nl/locatie/stadswandeling-met-rondvaart

Stadswandeling en varen: 11.00 – 12.45 uur

Na het varen en wandelen wil ik rond 13.15 uur gaan lunchen bij 'De Gasterij', gelegen aan De Grote Markt 29 te Gorinchem. 

http://www.degasterij-gorinchem.nl/

Na de lunch, zo tegen 14.15 uur bezoeken we tot 17.00 uur het stedelijk museum van Gorinchem met daarin o.a. het relaas van de bekende MARTELAREN VAN GORCUM!

LET OP: Om mee te kunnen naar het museum dien je van te voren een kaartje met tijdslot te reserveren. Als je bovenstaande tijd aanhoudt gaat het helemaal goedkomen!

https://www.gorcumsmuseum.nl/

Het Gorcums Museum is een veelzijdig museum. Het vertelt de geschiedenis van de stad, heeft een verzameling Gorcumse schilderijen uit de Gouden Eeuw en laat Gorcumse kunst zien van nu. Er zijn altijd tijdelijke tentoonstellingen over kunst, vormgeving en geschiedenis.

Op de eerste verdieping ontdekt je de geschiedenis van de stad. Het Gorcums Museum heeft een overzicht vanaf de Middeleeuwen tot nu met daarin de Martelaren, de strijd tegen het water, de vestingwerken en portretten van bekende en onbekende Gorcumers, tot de onnavolgbare burgemeester Van Rappard toe.

DE GESCHIEDENIS VAN DE MARTELAREN VAN GORCUM speelde zich af ten tijde van de opstand tegen Spanje. Een strijd voor onafhankelijkheid, maar er liepen ook religieuze stellingnamen doorheen die verhard waren aan de vooravond van de Tachtigjarige Oorlog. De Beeldenstorm raasde in 1566 door de Nederlanden. In 1567 stelde Alva de gehate Raad van Beroerten in, die de opstandelingen en beeldenstormers streng berechtte. Op 1 april 1572 werd Brielle ingenomen door de watergeuzen, onder aanvoering van Lumey. Door dit succes kreeg de opstand voet aan de grond in de Noordelijke Nederlanden.

Vooral de clerus en de katholieke godsdienst waren het mikpunt van de geuzen. Kloosters werden gesloten. In verschillende plaatsen werden priesters en religieuzen vermoord. Velen van hen zochten daarom een veilig heenkomen als de geuzen in aantocht waren. Toen de geuzenvloot op 26/27 juni Gorcum innam, werden alle rooms-katholieke geestelijken gevangen genomen. Bijna twee weken lang werden ze gefolterd, getreiterd en verleid om hun geloof af te zweren. Op 5 juli 1572 werden ze per vrachtschuit naar Brielle vervoerd, waar Lumey hen bij aankomst, twee dagen later, opwachtte. In de nacht van 9 juli zijn ze naar Rugge gebracht, even buiten Brielle naar een klooster dat in april al gesloten en geplunderd was. Daar zijn de martelaren opgehangen aan de balken van de turfschuur.

Hun geschiedenis is goed bekend, omdat iemand uit Gorcum, die familie was van een van hen de gebeurtenissen van dichtbij heeft meegemaakt, daarbij nog getuigenissen van anderen verzameld heeft en daarover een boek geschreven. Zo weten we van al deze mensen de namen, waar ze vandaan kwamen, wat ze deden. En van de meesten ook hun levensloop en leeftijd.

Het Gorcums Museum heeft tevens een verzameling Gorcumse kunst, vanaf de zeventiende eeuw tot nu. Je maakt kennis met schilderijen van de zeventiende-eeuwse meesters die Gorinchem heeft voortgebracht. Daarnaast zijn er werken van kunstenaars die in de twintigste eeuw in Gorinchem hebben gewoond en gewerkt.

TENTOONSTELLING: ON THE MOVE, INTERACTIEF
Kunst hangt meestal aan de muur en doet niets. Maar waarom zouden kunstwerken niet kunnen bewegen of geluid kunnen maken? In de expositie On the move! toont het Gorcums Museum hedendaagse kunst in beweging. Alles draait, woelt, tuimelt, schuift, bromt, wiebelt en verschiet van kleur, in Gorinchem.

INTERACTIEF
Als een kunstenaar eenmaal de beweging opzoekt, zijn de mogelijkheden onbegrensd. Sommigen bouwen installaties, vaak heuse machines. Je kunt als kunstenaar spelen met licht en geluid. Videokunst opent weer deuren naar heel andere nieuwe wegen. En als bezoeker mag je af en toe zélf iets in beweging zetten.
Peter Zegveld bouwt theatrale en fantasierijke installaties, waarvan je je afvraagt of ze stiekem niet ècht leven. Zijn 'Rondgang' lijkt een rij apparaatjes, verbonden met een wirwar van kabels, maar het is een interactieve opstelling. Je zet hem zelf in gang, waarna in een cirkel opgestelde hoorns een ritmisch aanzwellend geluid laten horen.

Nadien wil ik gaan uiteten bij Aziatische restaurant 'Mandarijn' te Gorinchem, Arkelstraat 61. Laat me tijdig weten of je zin hebt om mee te gaan, dan reserveer ik een plaatsje voor je.  

http://www.mandarijn-gorinchem.nl/

Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

 • Beste allen,

  Het VVV in Gorinchem berichtte mij daarnet dat de rondvaartboot nu enkel nog maar woon-werkverkeer vervoert en nog geen kans ziet voor pleziervaarten, zoals bij deze activiteit de bedoeling was.
  Om die reden is deze activiteit verplaatst naar zaterdag 12 september a.s. De eerder genoemde starttijd blijft gelijk, enkel is de activiteit dus naar achteren geschoven in de tijd. Jullie reeds aangeschafte kaartjes blijven dan ook gewoon geldig.

  Ik hoop jullie allen alsnog te kunnen ontmoeten op 12-9 aanstaande in Gorinchem bij de rondvaart, stadswandeling met gids en het museum (reservering verplicht!), lijkt me heel gezellig!Tot dan!

  Hartelijke groeten,
  Corine
 • Hoera😋👍! Uitje Gorinchem mag vooralsnog doorgaan! Heel fijn om jullie weer live te ontmoeten & ervaringen uit te wisselen na deze zware Corona-afzien-maatregelen!
  Nu nog ff volhouden tot 1-06 as. Daarna afstand houden & ouderwets genieten...

  Hartelijke groeten,
  Corine
 • Beste Erik, Henriëtte, Joost, Jozita, Natasja, Rainer, Theo, Wim en Yvonne,

  Wat leuk dat jullie je hebt opgegeven voor de activiteit Gorinchem, ik heb er net als jullie ook heel veel zin in.

  Als het goed is hebben jullie van mij vanavond een p.b.-tje gekregen met daarin het vriendelijke verzoek de kosten van de rondvaart en rondleiding met gids, ad 12,50 Euro naar mijn rekeningnummer te storten. Vanwege de gedane reservering heb ik het hele bedrag (10 x 12,50) vorige maand namelijk al moeten overmaken naar de VVV in Gorinchem.

  Alvast heel hartelijk dank voor de moeite en heel graag tot ziens op zaterdag 20 juni as in Gorinchem.

  Hartelijke groeten,
  Corine
Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. De gemiddelde leeftijd bij onze singles activiteiten is ongeveer 55 jaar. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee voor € 9,95 per drie maanden of € 29 per jaar.

Wie is online

 
 
Geolocation Partner: LocationIQ
  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.
  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op abonneren om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Aan- en afmelden

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan de activiteiten en als je wilt zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.