Vandaag gaan we er opnieuw een mooie dag in Amsterdam van maken met een bezoek aan twee musea: Het Cannabismuseum en het Theo Thijssenmuseum. Daarbij maken we een wandeling met een gids van het Theo Thijssenmuseum door de Jordaan van weleer.
Als eerste bezoeken we het Hash, Marihuana & Hempmuseum, gelegen aan de Oudezijds Achterburgwal 148 (= 10 minuten lopen vanaf Amsterdam CS) waar we om 11.00 uur naar binnen gaan. Dit museum laat ons zien hoe cannabis, de meest veelzijdige plant ter wereld, heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van medicijnen, kunst, muziek, textiel, ontdekkingsreizen en meer.
Het museum in de bruisende binnenstad van Amsterdam toont de hoogtepunten uit een collectie van meer dan 9.000 cannabis-objecten en beschikt over een echte cannabistuin met weelderige planten.
Https://hashmuseum.com/nl/plan-je-bezoek
Cannabisondernemer Ben Dronkers opende het museum in 1987 aan een Amsterdamse gracht. Het Hash Marihuana en Hemp museum is het oudste en belangrijkste museum ter wereld dat is gewijd aan de cannabisplant. Een dag na de officiële opening in 1987 werden sommige tentoongestelde voorwerpen alweer in beslag genomen door het ministerie van Justitie. Desondanks bestaat het museum nu nog steeds!
Tegenwoordig bestaat het Amsterdamse museum uit twee aanvullende locaties op loopafstand van elkaar. In 2009 werd een tweede museumlocatie aan dezelfde gracht geopend om het brede verhaal van de cannnabisplant nog beter te kunnen delen met het publiek.
De Hemp Gallery is volledig gewijd aan de lange geschiedenis en het moderne gebruik van industriële hennep: "Van papier en zeildoek tot voeding, plastic, de bouw, mode en design". In de Hemp Gallery zul je ontdekken hoe veelzijdig hennep is en hoe de plant kan bijdragen aan een duurzame toekomst.
Industriële hennep is een van oudste landbouwgewassen op aarde. De soorten die voor industrieel gebruik worden geteeld, bevatten nauwelijks psychoactieve stoffen. Niettemin behoren ze tot dezelfde familie als de marihuana die wordt verkocht in de coffeeshops in Amsterdam.
In de loop van de geschiedenis zijn er ontelbaar veel verschillende producten gemaakt van hennep. De geschiedenis van de hennepplant is de geschiedenis van koningen en keizers, van oorlogen en kooplieden maar ook – en net zo belangrijk – van gewone burgers en handelaren.
Hennep in de 21e eeuw
Een scooter van hennepvezels? Een muur van hennephout? Hennepolie voor over je salade? Designerkleding van hennep in winkels in het centrum van Amsterdam? In de tweede locatie van het museum, de Hemp Gallery, ontdek je hoe de niet-psychoactieve variant van cannabis langzaam weer terugkeert in het dagelijks leven, naar de plek die het vroeger had.
Hennep is hot
Tegenwoordig kunnen we er bijna niet meer omheen: hennep is hot! Lang is het niet-geestverruimende zusje van cannabis gestigmatiseerd en verboden, maar nu wordt de meerwaarde van deze ontzettend milieuvriendelijke plant steeds breder erkend.
In de Hemp Gallery ontdek je hoe en waarom hennep een centrale rol kan spelen in een duurzame toekomst. De locatie is in 2021 volledig opnieuw ingericht.
Een audiotour neemt ons aan de hand van bijzondere collectiestukken mee naar het heden, het verleden en de toekomst van deze plant. Van de historisch teelt en alle producten die er van werden gemaakt, tot de vele moderne toepassingen. Van papier en zeildoek tot voeding, plastic, de bouw en hedendaags design. Van een echte Mondriaan tot bondagetouw uit Japan.
Een hoogtepunt van het bezoek is de fototentoonstelling van de Duitse documentair fotografe Maren Krings. Ze bezocht honderden hennepinitiatieven over de hele wereld en maakte boeiende portretten van de personen en bedrijven die met hennep een positieve bijdrage willen leveren aan een groenere toekomst.
Tijdelijke tentoonstelling: Stay Stoned: Madness, Cannabis & Tattoos
Dit is een kleurrijke tentoonstelling over het snijvlak tussen tatouages en cannabis, ontwikkeld in samenwerking met de auteurs van het boek Stay Stoned.
Bij je bezoek ontvang je een gratis audiotour, waarmee je het museum in je eigen tempo kunt verkennen. Het is handig om de oortjes van je smartphone mee te nemen.
Na het bezoek aan het Hennepmuseum lopen we zo rond de klok van 12.40 uur in 5 minuten naar ons a la carte restaurant De Kroonprins, gelegen aan het Frederik Hendrikkade voor een lekkere lunch aldaar van 12.45 tot 14.00 uur.
Na deze genoten lunch lopen we gezamenlijk via de rosse buurt, de Westermarkt en de Prinsengracht naar het Theo Thijssenmuseum, gelegen aan de Eerste Leliedwarsstraat 16 in de Jordaan, waar de enthousiaste gids om 14.30 uur al op ons staat te wachten. De gids zal ons tijdens deze bijzondere Jordaanwandeling (= 1,5 uur) aan Theo Thijssen gerelateerde dingen laten zien zoals de Kees de jongenbrug etc.
Na de wandeling is het tijd voor een bezoek aan het museum waar we tot sluitingstijd (= 17.00 uur) zullen verblijven.
https://www.theothijssenmuseum.nl/
Over het museum
Het Theo Thijssen Museum is gewijd aan de Amsterdamse schrijver, onderwijzer, vakbondsman en sociaal-democratisch politicus Theo Thijssen (1879-1943). Hij is vooral bekend als auteur van de roman Kees de jongen.
Het Theo Thijssen Museum (dat wordt beheerd door de Stichting Theo Thijssen), is gevestigd op de begane grond van Thijssens geboortehuis, Eerste Leliedwarsstraat 16. Dit geboortehuis is van de slopershamer gered door wijlen Jan Schäfer (1940- 1994), voormalig PvdA wethouder in Amsterdam en daarna sterk gerenoveerd (lees ook het stukje “historie” op de genoemde website).
De collectie bestaat uit manuscripten, eerste drukken, foto's, tekeningen, beeld- en geluidsmateriaal en persoonlijke bezittingen van Thijssen. Naast de vaste opstelling, die Thijssens eigen leven illustreert, geven wisselende tentoonstellingen een indruk van zijn maatschappelijke omgeving en werkterreinen (het dagelijks leven in de Jordaan aan het eind van de vorige eeuw, het onderwijs in Thijssens tijd, socialisme en vakbeweging in de eerste helft van de 20ste eeuw).
Behalve voor de vele liefhebbers van Thijssens literaire werk, is het museum interessant voor schoolkinderen, onderwijsgevenden, belangstellenden in sociale geschiedenis en de geschiedenis van Amsterdam en natuurlijk ook voor buurtbewoners.
Het museum heeft ook een kleine gespecialiseerde boekwinkel, waarin niet alleen publicaties van en over Thijssen worden verkocht, maar ook boeken over en afbeeldingen van de Amsterdamse Jordaan.
Na afloop wil ik zo rond de klok van 17.20 uur gaan uiteten bij het Indiase restaurant Tulsi Indian, gelegen aan de Nieuwezijds Voorburgwal 34 te Amsterdam, is 500 meter lopen (= 7 minuten) van het Centraal Station van Amsterdam.
Mocht je zin hebben om mee te gaan naar dit veelzijdige en lekkere restaurant, laat me dit dan zo snel mogelijk weten ajb. Dan reserveer ik een plaatsje voor je, heel gezellig.
Reacties
Beste allen,
In overleg met de coördinator van het Theo Thijssenmuseum zal de groep vanwege de grootte in tweeën worden gesplitst. Er zullen 2 gidsen aanwezig zijn. Eén groep start om 14.30 uur in het museum, de andere groep gaat om 14.30 uur gelijk wandelen met de gids.
Later wordt dit omgedraaid en gaan de eerdere wandelaars naar het museum en gaan de museumbezoekers de Theo Thijssenwandeling maken.
We betalen wel gezamenlijk bij aanvang direct €10,00 per persoon (voor de wandeling en het museum ) aan de gidsen. Zorg dus ajb dat je dit bedrag cash kunt voldoen; bedankt alvast!
Tot gauw ziens in het mooie & bruisende Amsterdam!
Hartelijke groeten,
Corine 🧚♀️
Hi Corine,
Ik wil ook mee uiteten.
En een prettige jaarwisseling toegewenst.
Groet, Erik
Ha Erik,
Dankjewel voor je aanmelding voor het Indiase restaurant Tulsi, heel gezellig dat je meegaat uiteten na afloop van deze mooie dag in Amsterdam. Met jou erbij komt het aantal eters op 13 personen, een stoel erbij gaat zeker lukken. Ik ga ze hier maandag 2 januari as even over bellen.
Tot zondag 8 januari as en een heel goede jaarwisseling toegewenst🥂🍾!
Hartelijke groeten,
Corine
Beste allen,
Tijdens het 2e deel van deze activiteit wandelen we met gids door de Jordaan en bezoeken we het museum van Theo Thijssen. De huidige tentoonstelling in het Theo Thijssen museum heet: "Lastpakken voor de klas". Hieronder volgt alvast een voorproefje:
15 mei 2022 t/m 30 april 2023
Een goede leerkracht slikt niet alles voor zoete koek.
Theo Thijssen ontmaskerde graag “pedagogische kwakzalverij” en vocht voor zijn professionele autonomie. Maar hij kwam ermee weg: ontslagen of veroordeeld werd hij nooit.
Andere onderwijzers hadden meer pech: zij kwamen hard in botsing met Het Gezag.
Omdat ze wilden meebeslissen. Omdat ze het schoolhoofd niet eerbiedig genoeg groetten.
Omdat ze als getrouwde vrouw tóch wilden blijven lesgeven. Omdat ze ongehuwd samenwoonden. Omdat ze “staatsgevaarlijk” werden geacht.
Omdat ze zich iets te duidelijk uitspraken voor ontwapening. Of omdat hun onderwijsideeën wat ál te buitenissig gevonden werden.
Een aantal van die lastpakken uit de eerste helft van de 20ste eeuw worden belicht in deze tentoonstelling en in de begeleidende brochure, is voor € 4,- te koop in het museum.
Ik wens jullie hierbij een heel fijne jaarwisseling en een mooi 2023 toe 🥂🍾 👍😊. Tot gauw ziens in het bruisende Amsterdam op zondag 8 januari as! De genoemde horeca rekenen op ons!
Hartelijke groeten,
Corine 🖐️😉🌻
Ik ga graag mee uit eten.
Beste Petra,
Dankjewel voor je aanmelding, je stond al wel op mijn lijstje genoteerd maar beter een keer te veel dan te weinig 👍😊!
Beste allen.
Daarnet heb ik het Indiase restaurant Tulsi voor de onderstaande 12 personen gereserveerd:
IngeV, Sophia, Petra, JosH, Harry22, Henriette53, PeterV, Marja, Joost, Reint, Margret en ondergetekende.
Mocht je ook meewillen naar Tulsi maar staat je naam nu nog niet op het lijstje, laat me dit dan zo spoedig mogelijk weten s.v.p. Dan ga ik het regelen voor je en komt het helemaal goed die avond bij Tulsi in Amsterdam!
https://tulsicentrum.nl/nl/
Voor nu wens ik jullie heel gezellige feestdagen🎄✨️ en een heel gelukkig & ondernemend 2023 toe 👍 🎇🥂🍾 🍻!
Tot gauw ziens in het mooie Amsterdam🖐🤗 !
Hartelijke groeten,
Corine 🧚♀️🍀⚘️
kan de ticket voor het Theo Thijssenmuseum ook bij de kassa worden aangeschaft?
Hallo Marja,
Je hoeft geen apart ticket voor het Theo Thijssenmuseum te kopen. We betalen op de dag zelf een bedrag van €10,00 aan de gids. Dat is dan voor zowel een bezoek aan het museum als deelname aan de Jordaanwandeling.
Naar ik hoop heb ik hiermee je vraag beantwoord. Heel gezellig dat je meegaat👍😊!
Fijne feestdagen en een goede jaarwisseling!
Tot gauw!
Hartelijke groeten,
Corine🙋♀️🍀
Hallo Corinne
Tijdslot van 11.00 uur hoef je niet meer te reserveren voor dit museum of nog wel?
Groetjes Margret
Hallo Margret,
Dankjewel voor je berichtje 🖐☺️! Je bevinding klopt inderdaad👍. We kunnen direct aan de museumbalie een kaartje kopen en hoeven geen ticket met tijdslot meer te reserveren, heel fijn🤗.
We gaan er op 8 januari as net als vandaag, weer een heel mooie & leuke dag van maken met elkaar in Amsterdam, heel gezellig!
Tot gauw🧚♀️👍🍀!
Hartelijke groeten,
Corine 🙋♀️🌻