Vandaag brengen we opnieuw een bezoek aan het mooie oude Leiden. 

We starten deze dag op het Centraal Station en lopen dan tezamen in 15 minuten (1,0 km) door naar De Leidsche Waag, gelegen aan de Aalmarkt 21 in het centrum alwaar een gids van het Leidse Gilde reeds op ons staat te wachten. De gids neemt ons mee voor een wandeling door de binnenstad en staat stil bij de monumenten die een belangrijke rol speelden in het leven van Hermanus Boerhaave. 

Boerhaavewandeling - Het Gilde Leiden - Het Gilde Leiden

Wie was Boerhaave?

Boerhaave was een van de meest vooraanstaande geneesheren in zijn tijd.
Nog steeds danken we veel van de kennis over de geneeskunde aan deze grote wetenschapper. Hij was zijn gehele werkzame leven verbonden aan de Universiteit van Leiden. Veel gebouwen en plaatsen in Leiden hebben een relatie tot wat Boerhaave in zijn tijd heeft gedaan.

Boerhaave werd geboren in Voorhout. Zijn moeder, Hagar Daelder, een koopmansdochter uit Amsterdam, overleed in 1673; zijn vader, Jacob Boerhaave, een dominee, hertrouwde toen Herman 6 jaar oud was. Als kind heeft hij vanaf zijn 12de jaar vijf jaar lang geleden aan een hardnekkige zweer aan zijn linker dijbeen, waarvoor vele artsen werden geconsulteerd en vele pijnlijke behandelingen werden toegepast. Deze ervaringen wakkerden waarschijnlijk zijn belangstelling voor de geneeskunde aan en verhoogden zijn inlevingsvermogen in het lijden van zijn patiënten.

Herman(us) Boerhaave  (Voorhout, 31 december 1668 – Leiden, 23 september 1738) was een Nederlands arts, anatoom, botanicus, scheikundige en onderzoeker. Hij was een hoogleraar die een tijdlang drie van de vijf leerstoelen van de medische faculteit bekleedde, rector magnificus was van de Universiteit van Leiden en directeur van de Hortus botanicus Leiden. Hij stond bekend als begenadigd docent en was een van de bekendste mannen van Europa, wiens faam zelfs tot in China was doorgedrongen.

Boerhaaves motto was Simplex sigillum veri - Eenvoud is het kenmerk van het ware.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Herman_Boerhaave

Na deze mooie wandeling brengt de gids ons rond 12.45 uur naar stadscafé Van der Werff, gelegen aan de Steenstraat 2,  alwaar we lekker & gezellig gaan lunchen met elkaar.

https://stadscafevanderwerff.nl/

Na de lunch bezoeken we rond 14.00 uur het kleine museum “Het Leids Wevershuis”, gelegen aan de Middelstegracht 143 te Leiden. Zie de info hieronder. 

Museum Het Leids Wevershuis – Over de andere kant van Leiden

Museum Het Leids Wevershuis is gevestigd in een historisch gemeentelijk monument.
Hier kun je kennismaken met de arme kant van Leiden uit de afgelopen vier eeuwen. Deze arme, onbekende kant van Leiden stond in schril contrast met het stadsdeel van de rijken waar de bekende monumenten staan, zoals aan het Rapenburg.

Na ons bezoek aan dit leuke museum lopen we rond de klok van 15.00 uur verder naar het Rijksmuseum voor Oudheden, gelegen aan de Rapenburg 28 voor een bezoek aan de spraakmakende expositie ‘Bronstijd’. Hier blijven we tot sluitingstijd = 17.00 uur.

Eerste overzichtstentoonstelling in Nederland over de bronstijd; sleutelperiode in onze geschiedenis

Deze grote overzichtstentoonstelling Bronstijd – Vuur van verandering gaat over een fascinerende periode in onze geschiedenis .

De bronstijd (2000-800 v.Chr.) begon ruim vierduizend jaar geleden met de introductie van het nieuwe metaal brons, wat leidde tot grote veranderingen in de samenlevingen van Europa.  

De expositie brengt de mooiste en de meest bijzondere voorwerpen uit Nederland en omringende landen bij elkaar, met unieke bruiklenen uit musea in Nederland, België, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Denemarken. In totaal zie je meer dan vierhonderd archeologische vondsten.

Spectaculaire offergaven en machtige zwaarden

In Bronstijd zie je spectaculaire offergaven, machtige rituele zwaarden en kostbare voorwerpen van de elite, zoals de ‘gouden hoed van Schifferstadt’ uit Duitsland. Maar ook de meest alledaagse voorwerpen zijn te zien, waaronder een houten pollepel en een laddertje van vijfendertig eeuwen oud. Ze geven een intieme blik in het dagelijks leven van vierduizend jaar geleden. Behalve brons, goud en hout sieren ook voorwerpen van aardewerk, barnsteen, glas, leer en textiel de zalen.

De bronstijd was dus misschien wel een sleutelperiode in onze geschiedenis. De introductie van het nieuwe metaal brons (een combinatie van koper en tin) bracht ingrijpende maatschappelijke, economische en religieuze vernieuwingen met zich mee. Handelsnetwerken, migratie en intensieve contacten verbonden Europa voor het eerst op grote schaal. Het internationaal georiënteerde verhaal van de tentoonstelling bevat thema’s als technologie, innovatie en verbondenheid, vrede, en identiteit en verandering.

Netwerken en verbindingen

De zucht naar brons leidde tot ingrijpende veranderingen, zoals nieuwe rolpatronen, machtige leiders, uitgebreide handelsnetwerken, primitief geld en een grootschalig ingericht landschap.

Het was ook de periode waarin het zwaard werd uitgevonden en krijgerselites, grootschaliger conflicten en zelfs oorlogen ontstonden. De toenemende verbondenheid tussen mensen gold niet alleen voor de Europese gebieden, maar ontstond ook in het Midden-Oosten en Egypte.

Belangrijk was de technologische innovatie die door brons in gang werd gezet, evenals een ongekend grootschalige inrichting van het land. Een herkenbare wereld, maar ook vervreemding: kostbare wapens, werktuigen en sieraden eindigden als offer in het water, mysterieuze grafheuvels vormden een laatste rustplaats en in voormalige moerassen ontdekten archeologen veenwegen, heiligdommen en menselijke resten.

Spiegel

Over het hoe en waarom van dit alles bestaan nog altijd vele vraagtekens. Sommige onderzoekers herkennen in de bronstijd aspecten van een modern Europa. Maar de bronstijd houdt ons vooral ook een spiegel voor, van mensen die tegelijkertijd leven in een regionale en een globale wereld. Zeker is dat deze vurige periode steeds vaker wordt beschouwd als een belangrijk deel van onze geschiedenis.

Als laatste sluiten we deze mooie dag in Leiden af bij het gemoedelijke en zeer gezellige eetcafé in hartje Leiden “La Bota”, gelegen aan de Herensteeg 9, alwaar ze voor een klantvriendelijke prijs een heel goed & lekker 3-gangen menu aanbieden.

Heb je zin om mee te gaan eten bij La Bota,  laat me dit dan uiterlijk 2 weken van tevoren weten ajb zodat ik tijdig een plekje aan tafel kan reserveren voor je, heel gezellig! 

https://www.labota/menu

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

  • Beste allen,

    Vandaag liet de coördinator van 't Gilde me weten dat de gids voor de Boerhaavewandeling in een rode jas met opdruk om 11.00 uur op ons staat te wachten vóór de ingang van De (Leidsche) Waag. De gids heeft er net als wij heel veel zin in en ziet naar ons uit👍🤗.

    Marja en Jessica hebben zich al gelijk opgegeven voor het etentje bij La Bota na afloop, heel fijn. Bij La Bota gebruiken ze veel grote ronde eettafels waaraan je als groep heel gezellig zit en ook makkelijk contact maakt met elkaar. Ik ga vragen naar zo'n tafel voor onze groep, komt goed! 

    We houden contact, tot gauw ziens in het mooie oude Leiden (zie foto.)

     

    Hartelijke groet,

    Corine 👍🌻🤗

    13275716876?profile=RESIZE_930x

Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden in de leeftijd van ongeveer 40 tot 70 jaar. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Einddatum:

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst sms 🔔

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

Reservelijst

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

Aanmelden

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.

Abonneren

  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan activiteiten voor alleenstaanden (singles) en alleengaanden. Je hoeft niet per sé single te zijn om mee te doen. Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Als je wilt, kun je zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.