• zondag 29-05-2022 van 11:10 tot 20:20
  • Plaats: Frederiksoord
  • Laatste wijziging: woensdag 25-05-2022

Vandaag gaan we 200 jaar terug in de tijd en beleven we het verhaal van Generaal Johannes van den Bosch en de eerste kolonisten, die in de Koloniën van Weldadigheid een nieuwe toekomst vonden. Op deze unieke historische plek in Frederiksoord treden we in de voetsporen van de eerste paupers en ervaren we hun onvergetelijke verhaal via een unieke multimediale tijdreis van ca. 20 minuten. We stappen binnen in de stadse achterbuurten van toen, ruiken de armoede en voelen mee met de ellende van de paupers. 

LET OP: In het museum maken we een tijdreis door 3 ruimtes! Deze belevenis start iedere 20 minuten.

Reservering museum doen via https://proefkolonie.nl/

De werkelijke tickets kopen en betalen we vervolgens aan de kassa van het museum.
(10 minuten van tevoren aanwezig zijn, uiterlijk 11.10 uur).Tijdslot multimediale tijdreis: 11.20 uur .

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Johannes_van_den_Bosch

Het is 1818. Nederland staat in brand! Napoleon heeft ons land als ‘Koninkrijk der Armen’ achtergelaten. De sociaal bewogen generaal Johannes van den Bosch en zijn Maatschappij van Weldadigheid willen de armen in Nederland perspectief op een beter bestaan bieden. De Maatschappij sticht daarom landbouwkoloniën. De eerste kolonie heet Frederiksoord en al snel volgen Willemsoord en Wilhelminaoord. Uit het hele land wordt een groot aantal arme gezinnen naar de Vrije Koloniën van Weldadigheid opgezonden. Men krijgt een huisje met een stukje grond om te bewerken voor de landbouw. Er wordt de kolonisten discipline bijgebracht en de kinderen gaan er verplicht naar school. Ook komen er een ziekenfonds, winkels en zelfs rustoorden. Het is het begin van een groots maatschappelijk experiment dat nog steeds zichtbaar is in het landschap en herkenbaar is aan de karakteristieke gebouwen.

Met deze sociale voorzieningen loopt de Maatschappij van Weldadigheid 80 jaar vooruit op de rest van Nederland en wordt daarmee beschouwd als de bakermat van onze verzorgingsstaat.

Na deze tijdreis gaan we het binnenmuseum nog verder verkennen. Van 12.30 tot 13.40 uur gaan we lunchen in het Grand café van het museum alwaar ik een tafel reserveer.
https://proefkolonie.nl/plan-je-bezoek/grand-cafe.

Na de lunch wil ik nog een half uur uittrekken voor de belangstellenden, die willen luisteren naar het beeldmateriaal in het binnenmuseum (13.45 tot 14.15 uur). 

Rond 14.15 uur starten we met onze Monumentenwandeling over het museumterrein.

wandelroute-monumenten.pdf 

Deze  oorspronkelijk 11 km lange wandelroute brengt ons langs verschillende monumenten van de Maatschappij van Weldadigheid. We komen als het ware  in het ‘buitenmuseum’ van de Koloniën van Weldadigheid. De monumenten zijn voorzien van een informatiebord. Door het scannen van de QR-code op de borden valt er nog meer te lezen over de monumenten.

Op deze wandeling (die we kunnen inkorten tot 5 km)  bezoeken we de volgende hoogtepunten: Het Kolonieschooltje en het Koloniehuisje.  De toegangskaartjes hiervoor kopen we als los combiticket (2,50 Euro) vooraf  aan de balie van het Museum De Proefkolonie en/of het Huygens Huys (voormalig postkantoor; Majoor van Swietenlaan 14).

In totaal hebben er 430 koloniehuisjes in de vrije Koloniën van de Weldadigheid gestaan. De huisjes waren opgebouwd uit een eenvoudig bakstenen woongedeelte met bedsteden en een houten achterhuis met dorsdeel en stal. Het replicahuisje geeft een goede indruk van hoe de kolonisten destijds woonden.

In het gebied Frederiksoord, Wilhelminaoord, Willemsoord en Boschoord is 200 jaar geschiedenis af te lezen. Dit historische landschap is sinds 2021 terug te vinden op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Rond 17.00 uur sluiten we deze mooie dag af in het museum. De bus terug naar het NS station in Steenwijk gaat 1 x per uur om 6 minuten voor het halve uur (16.24; 17.24) .

Mocht je ter afsluiting van deze mooie en gezellige dag nog mee willen uiteten in bij Brasserie Zus en Zo, gelegen aan de Markt 20 te Steenwijk (nabij het station) rond 17.45 uur  laat dit me dan tijdig weten svp. Dan reserveer ik een tafeltje.

https://brasseriezusenzo.nl/

 

Naslagwerk:

Johannes van den Bosch (1780-1844) was een ambitieuze militair die het in Nederlands-Indië tot kolonel bracht. Hij werd een vertrouweling van Koning Willem I die hem later tot gouverneur-generaal van Nederlands-Indië en minister van Koloniën benoemde en hem in 1835 tot de adelstand verhief.

Na de Franse bezetting (1795-1813) zette hij zich in voor de bestrijding van de armoede. Hij schatte dat ongeveer 200.000 van de twee miljoen Nederlanders in armoede leefden en dat het grootste deel van die armen wel in staat was om te werken. Daarom kwam hij met het plan werkbekwame armen een kans te geven in een landbouwkolonie in Drenthe. Het verschil met eerdere tewerkstellingsplannen was dat Van den Bosch het talent en het netwerk bezat om dit door te zetten. Hij ontwierp een landbouwkolonie, waar niet alleen de armoede overwonnen zou worden, maar meteen onontgonnen stukken Drenthe geschikt gemaakt konden worden voor bebouwing en bewoning. Terwijl de mannen het zware veldwerk deden om dit land te ontginnen, konden vrouwen en kinderen als nuttige tijdsbesteding spinnen en weven.

Johannes van den Bosch ging met de steun van Koning Willem I voortvarend aan de slag. Op 1 april 1818 werd de Maatschappij van Weldadigheid opgericht en al snel waren er duizenden leden die een kleine bijdrage betaalden.

In augustus 1818 startte de bouw van huisjes op de eerste proefkolonie. Drie jaar later waren er op drie plaatsen kolonies met zo’n vierhonderd kolonistenwoningen, in volgorde van aanleg: Frederiksoord, Willemsoord en Wilheminaoord. Vervolgens werd in 1823 gestart met een zogenaamde dwangkolonie voor bedelaars. In Veenhuizen werd ook een kolonie voor weeskinderen uit Amsterdam gebouwd. Dat was controversieel, want de besturen van de Amsterdamse weeshuizen waren daar mordicus tegen. Uiteindelijk was het project van Van den Bosch, die zelf in 1844 overleed, geen succes. Om een faillissement te voorkomen gingen de dwangkoloniën in 1859 over in handen van de overheid.

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

  • Beste allen,

    Gisterenavond heb ik voor 7 personen - na afloop van ons bezoek aan de koloniën - een tafeltje gereserveerd bij de brasserie "Zus en Zo" te Steenwijk op zondag 29 mei aanstaande om 17.45 uur. Zij rekenen op ons en zien naar ons bezoek uit, heel gezellig👍🍹🍷🥃🍺🍷🥃🍺😊🍀.

    Tot gauw ziens in het vredige Frederiksoord! 

    https://brasseriezusenzo.nl/

    Hartelijke groeten,

    Corine🙋‍♀️🌷

    Welkom
  • Deze reactie is verwijderd.
    • Hoi Tiny,

      Dankjewel voor je aanmelding en heel gezellig om te horen dat je nadien ook meegaat naar De Brasserie in Steenwijk🤗. Het restaurant ziet er gezellig uit en heeft goede recensies las ik.

      Ik ga nu spoedig een tafeltje bestellen voor onderstaande 7 personen:  Brigitte, Miranda, Peter, Reint, Joost  Tiny en ondergetekende.

      Mochten er nog meer deelnemers meewillen naar de Brasserie, laat me dit dan per ommegaande weten s.v.p.

      Bijvoorbaat dank en tot ziens in vredig Frederiksoord 🍀🌺🧚‍♀️.

      Zonnige groeten 🌻, 

      Corine 🧚‍♀️

    • Hallo Reint,

      Hartelijke dank 👍voor je berichtje omtrent het uiteten in de brasserie Zus en Zo te Steenwijk. Heel gezellig te horen dat je er ook bij bent na afloop👋😊.

      Ik ga spoedig een tafeltje voor 8 personen bij hen reserveren,  komt goed 🤗👍!

      Tot gauw horens/ziens🙋‍♀️🍀🌻!

      Hartelijke groeten,

      Corine 🌺🧚‍♀️

  • Hoi Corine,

    Ik heb ook een tijdslot van 11.40 uur.

    groetjes Djoke

    • Hoi Djoke,

      Dankjewel voor je berichtje, fijn te horen dat het gelukt is met het plaatsen van een tijdslot.

      We zullen groep ná groep de tijdreis maken omdat er een maximum geldt voor het aantal deelnemers. Vóór en ná het maken van de multimediale tijdreis is er genoeg te zien en te doen in het bijzondere museum. 

      De eerste groep deelnemers start al om 11.20 uur en is daarom ook bijtijds aanwezig (minstens 10 minuten van tevoren voor aanvang). Zelf zorg ik dat ik rond 11.00 uur bij de museumingang van Frederiksoord ben. 

      Tot gauw horens/ziens!

      Hartelijke groeten,

      Corine  🙋‍♀️🌻🍀

       

  • Hoi Peter,

    Dankjewel voor je aanmelding voor het etentje bij de brasserie in Steenwijk☺️👍. Heel gezellig dat je mee uiteten gaat. Je bent nog heel mooi op tijd met je aanmelding hoor. Binnenkort ga ik een tafeltje reserveren. Ik verwacht nog wel meer aanmeldingen! Hoe meer zielen, hoe meer vreugd👍🤗.

    Tot gauw! 

    Hartelijke groeten,

    Corine 🍀🙋‍♀️🌻🧚‍♀️

  • Hoi Miranda, 

    Het maakt niet zoveel uit dat je een tijdslot van 11.40 uur hebt hoor. 
    Na de gemaakte tijdreis kan een ieder op zijn/haar gemak het museum verder bekijken en/of een lunch gaan gebruiken in het Grand café, net zoals we onlangs in het mooie onderwijsmuseum deden👍😊. De parkwandeling pakken we daarna gezamenlijk op.

    De wandeling is eventueel ook in te korten, mocht dat iemand beter uitkomen (was een vraag van Djoke.)

    Heel gezellig om te horen dat je nadien ook mee uiteten gaat in Steenwijk. Ik ga binnenkort een reservering plaatsen bij brasserie Zus en Zo👍😊!

    Tot gauw ziens in vredig Frederiksoord 👍😊!

    Hartelijke groeten,

    Corine🌷🌸🍀🤗

  • Computer en ik zijn idd  bepaald geen vrienden van elkaar;)

  •  n.b. ik denk dat ik al weet wat er fout ging beide keren. Klikte die keren 1 keer zonder te kijken, maar nu heb ik goed opgelet, omdat het verkeerd ging en merkt ik dat door 2 keer klikken en opletten of het aantal wel naar beneden ging. 

    • Beste Dorris,

      Hartelijk dank voor je ondernomen verwoede afmeldpogingen! Het is je gelukt, heel fijn! Nu kunnen de leden op de reservelijst (Mar of Agnes) zich aanmelden. 

      Tot horens/ziens!

       

      Hartelijke groeten,

      Corine

Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden in de leeftijd van ongeveer 40 tot 70 jaar. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Einddatum:

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst sms 🔔

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

Reservelijst

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

Aanmelden

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.

Abonneren

  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan activiteiten voor alleenstaanden (singles) en alleengaanden. Je hoeft niet per sé single te zijn om mee te doen. Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Als je wilt, kun je zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.