Vandaag maken we een historische vaartocht op trekschuit De Gouden Leeuwin en worden we ondergedompeld in het Maassluise verleden.

Voorafgaand aan deze vaartocht gaan we van 10.00 tot 10.40 uur eerst nog koffie met gebak of een warme croissant gebruiken bij brasserie Monsieur Paul, gelegen aan de Noordvliet 5, die al heel vroeg zijn deuren opent voor een ontbijt. Hier kun je tevens een lekker lunchbroodje bestellen voor onderweg op de trekschuit.

Aan boord van de trekschuit krijg je een kopje koffie of thee, maar het wordt aangeraden om je eigen eten en drinken mee te nemen.

Onze Menukaart | Brasserie Monsieur Paul in Maassluis

Monsieur Paul ligt op 400 meter loopafstand (= 2 minuten) van De Gouden Leeuwin. Om 10.45 uur gaan we aan boord van deze historische trekschuit  voor een mooie rondvaart over de binnenwateren. We reizen in de eerste of tweede klas. Wil je bij goed weer buiten zitten dan kan dat door op het dek een plek te zoeken in de voorpunt, de derde klas.

https://trekschuitmaassluis.nl/

De trekschuit vertrekt vanaf de Markt in Maassluis. Een vaartocht wordt ook wel een dienstreis genoemd.  We kopen ruim van tevoren online een kaartje om zeker te zijn van een plaatsje aan boord. Een ticket met de datum van zaterdag 19 juli as 11.00 uur bestel je via onderstaande website:

Eventgoose - Shop

Na de inscheping vertrekt de trekschuit richting Maasland. Dit gaat op de elektromotor. Door de vele obstakels op de wal en de bruggen kunnen we hier niet worden voortgetrokken door het paard. Als de laatste vaste brug is gepasseerd kan de mast omhoog en varen we langs de trekkade naar de plek waar het paard wordt ingespannen.

Hier is gelegenheid om met het trekpaard kennis te maken. Met het trekpaard voor de trekschuit varen we met een kilometer of zes per uur over de Noordvliet naar de brug over de Kwakelweg. Hier leggen we aan en is er weer gelegenheid om het trekpaard te aaien of een welverdiende wortel te voeren.

Na een korte onderbreking draaien we de trekschuit en varen we de route in omgekeerde volgorde. Het trekpaard wordt weer uitgespannen als we de bebouwing van Maasland hebben bereikt. Daarna varen we weer terug, op de elektromotor naar ons vertrekpunt aan de Veerstraat. De totale reis duurt tussen de 2,5 á drie uur. Na een pauze varen we via dezelfde route terug.

Historie trekschuit: Tussen Maassluis en Delft was bijna 250 jaar lang een dagelijkse vaarverbinding die, net zoals de bussen en treinen tegenwoordig, elke dag stipt op tijd vertrok. Tussen 1645 en 1891 voeren dagelijks drie trekschuiten heen en weer. De reis duurde toen ongeveer twee uur voor de ruim 13 kilometer.

Door de opkomst van de trein was de trekschuit Maassluis als personenvervoer na 1900 weer verdwenen. Een trekschuit lijkt op een rondvaartboot. Er is echter een belangrijk verschil: Een trekschuit heeft geen motor en wordt getrokken vanaf de kant, meestal door een paard maar soms ook door menskracht. Er waren vroeger trekschuiten voor vrachtvervoer en voor personen vervoer.  De Goude Leeuwin heeft naast een paard ook de beschikking over een elektromotor.

Trekschuit Maassluis

Net als vroeger heeft de trekschuit een eerste, een tweede en een derde klas. In de eerste klas zit je beschut in de kajuit voorzien van ramen. In de tweede klas zit je in de open lucht maar nog steeds onder een dak. Bij regen zorgt zeildoek er voor dat je binnen droog blijft. De derde klas is buiten, in de voorpiek van de trekschuit.

In de eerste en tweede klas zit je langs de wand op een bank aan een tafel. De tafel is inklapbaar. De trekschuit is voorzien van een klein aanrecht en er is zelfs, achter een zeildoek, een camping-toilet voor noodgevallen, slim gecamoufleerd zodat het lijkt op een oude poepdoos. Net als vroeger wordt de trekschuit een stuk voortgetrokken door een paard.

Historie van de trekschuit Maassluis

Op het kerkeiland in Maassluis was vroeger een scheepswerf waar tussen 1696 en 1743 19 zeilende snikschuiten voor vrachtvervoer werden gebouwd. Van het scheepstype Snikschuit staat historisch vast dat dit werd gebruikt voor de personen- en vrachtvervoer trekschuit.

Technische informatie over de bouw van deze snikschuiten zijn door Leendert Hoogendam, de Maassluise scheepsbouwer, opgeschreven en bewaard in het Scheepvaartmuseum van Amsterdam.

Voordat Leendert Hoogendam zijn eerste trekschuit bouwde voeren er al regelmatig trekschuiten vanuit Maassluis naar Delft. Het begon allemaal met het vervoeren van vis. De wegen waren vooral in de winter slecht begaanbaar waardoor de vis, vaak bijna bedorven, te laat op de afslag in Delft en Den Haag aankwam.

De trekschuit zorgde ervoor dat de reistijd aanzienlijk werd bekort waardoor de vis vers op de markt kon worden afgeleverd. Vanaf 1645 was er een vaste dienstregeling. Op de dagen dat er geen vis werd aangevoerd werd de trekschuit gebruikt voor personenvervoer. De trekschuiten die Leendert in Maassluis bouwde zijn gebruikt om groente en vis te vervoeren.

Rond 14.00 uur zijn we weer teruggekeerd in de oude binnenstad van Maassluis alwaar we met elkaar een bezoek brengen aan het gemeentemuseum, gelegen aan de Zuiddijk 16 – 18.

Museum Maassluis - Wikipedia

In het museum is tevens een koffie- en theehoek aanwezig waar we wat zullen gaan gebruiken met elkaar.

https://www.museummaassluis.nl

We blijven tot 16.00 uur in het museum en maken dan als laatste nog een mooie bewegwijzerde ANWB wandeling van 4 km (= 1 uur) door de oude binnenstad. 

Maassluis | ANWB

Na afloop van de wandeling, ommenabij 17.20 uur sluiten we deze mooie dag met elkaar af bij ’t  gezellige Griekse restaurant Alfa, gelegen aan de Markt 17.

Alfa – Alfa Grieks Specialiteiten Restaurant Maassluis

Heb je ook zin in een lekker etentje bij dit goede & sfeervolle Griekse restaurant, laat me dit dan zo spoedig mogelijk weten. Dan ga ik tijdig een gezellig tafeltje reserveren.

EXTRA: 

Vanwege de aanwezigheid van multinational rederij Smit-Tak aan de Waterweg kun je ook het door hen gefinancierde, kleine interactieve Nationale Sleepvaartmuseum bezoeken van 14.00 tot 16.00 uur. Dit museum is uniek in zijn soort en daarmee ook het enige sleepvaartmuseum ter wereld! Voor meer informatie:
https://nationaalsleepvaartmuseum.nl

Ook leuk is een bezoek aan het voormalige douanekantoor, nu een expositieruimte:
https://crmmaassluis.nl/douanehuisje/

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden in de leeftijd van ongeveer 40 tot 70 jaar. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Einddatum:

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst sms 🔔

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

Reservelijst

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

Aanmelden

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.

Abonneren

  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan activiteiten voor alleenstaanden (singles) en alleengaanden. Je hoeft niet per sé single te zijn om mee te doen. Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Als je wilt, kun je zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.